Отбелязваме 143 години от гибелта на Васил Левски
84489

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Отбелязваме 143 години от гибелта на Васил Левски

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Отбелязваме 143 години от гибелта на Васил Левски
  • Отбелязваме 143 години от гибелта на Васил Левски
  • Отбелязваме 143 години от гибелта на Васил Левски

Отбелязваме 143 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Годишнината ще бъде почетена с различни прояви в цялата страна. Националният военноисторически музей ще възкреси спомена за Левски чрез думите му, записани в писма и личното му тефтерче, които ще звучат през целия ден и ще бъдат визуализирани чрез светлинна инсталация в залата, където се намират вещите му.

Честванията в столицата продължават от 17.00 часа с архиерейска панихида за Апостола в храм "Света София", а от 18.00 часа започва официалното поклонение пред паметника на Васил Левски, където по традиция военните ритуали ще бъдат изпълнени от Националната гвардейска част и духов оркестър.

Националният военноисторически музей показа лични вещи на Апостола

Васил Иванов Кунчев по прякор Левски е революционер, идеолог и организатор на борбата на българите за национално освобождение. Историята ще го започни и с прозвищата Дяконът и Джингиби.

Левски е основател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет. Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго.



На 27 декември 1872 г. Васил Левски е заловен от турската полиция до Къкринското ханче край Ловеч. Според най-разпространената теза за залавянето му Левски е жертва на предателство, а изменникът е касиерът на Ловчанския революционен комитет поп Кръстьо. Различни проучвания пък твърдят, че предателство спрямо Левски не е имало, а той до последно заптиетата не знаели кого са заловили и Левски бил откаран в Търново, за да бъде разпознат, като едва там станало ясно кой е той.

Впоследствие е бил отведен в София, където бил предаден на съд. Левски е разпитван шест пъти. Първият разпит е проведен на 4 януари 1873 г. от комисия начело с Али Саиб паша. Пред съдиите Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на Вътрешната революционна организация върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци. По време на разпитите се провеждат много очни ставки на Левски с дейци от организацията, които потвърждават неговата роля в нея.

Смъртната присъда е издадена на 14 януари, потвърдена е седмица след това - на 21 януари 1873 г. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени - Димитър Общи и Васил Левски. На 18 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешната българска столица, където е издигнат негов паметник.

По повод мероприятията се забранява престоят и паркирането, с изключение на местата за служебен абонамент, в района на паметника "Левски". До 20.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по бул. "Васил Левски" между улица "Оборище" и бул. "Княз Александър Дондуков, по бул."Янко Сакъзов" между улица "Кракра" и бул. "Васил Левски", както и в района на площад "Св. Александър Невски".

В събота президентската институция отваря врати за граждани. Между 10 и 16 часа в гербовата зала ще бъде изложено тефтерчето на Апостола на свободата.