Гроздовата ракия вредна за мозъка, ако се приемат повече от 40 мл. дневно
92975

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Гроздовата ракия вредна за мозъка, ако се приемат повече от 40 мл. дневно
  • Гроздовата ракия вредна за мозъка, ако се приемат повече от 40 мл. дневно
Гроздовата ракия не е полезна за мозъка, ако се приема количество, по-голямо от 40 мл дневно, въпреки че в България най-малкото количество е от 50 мл. Чаша червено вино няма протективен ефект, ако не е съчетана с подходящата диета, със социални контакти и със стимулация на умствената дейност, съобщи за Дарик един от най-добрите невролози в България проф. Лъчезар Трайков.

Българите пият заради стреса и трудния начин на живот

Той оцени като груба грешка оттеглянето от социалния живот на българина след пенсиониране. "То е по-ранен белег за дегенеративни мозъчни проблеми, отколкото загубата на паметта. Същият белег е и нежеланието на индивида да присъства в шумни компании. Това показват последните проучвания за симптомите, предшестващи невродегенеративните болести", обясни медикът, който завежда Клиниката по неврология в столичната Александровска болница.

Алкохолът поврежда мозъка само за 6 минути

"За да запазим мозъчното дълголетие, не трябва да оставяме мозъка да мързелува. Не бива след 65-годишна възраст контактите на хората да се ограничават само с гледането на внуците и на телевизия. Никой не е поумнял от бразилски, турски и индийски сериали. То не стимулира мозъчната дейност. Но четенето на книги и общуването с приятели - да", посочи проф. Трайков.

Лекари предупреждават: Домашната ракия може да ви убие

Той в е категоричен, че българите не трябва да се отказват от новите софтуери на компютъра и на телефона, тъй като те са най-добрата гимнастика за умствената дейност. Препоръката на специалиста още е – четете вестника със събеседник.