Лекари предупреждават: Домашната ракия може да ви убие
Лекари предупреждават: Домашната ракия може да ви убие / Thinkstock/Getty Images

Спиртните напитки, произведени от нелицензирани производители и казани, са силно токсични, вредни за здравето и в нередки случаи водят до смърт. Това предупреждават токсиколози, лекари и технолози в сезона за варене на ракия, когато започват главоломно да растат случаите на отравяния с изключително опасния метилов алкохол.

Смъртността от натравяния с ракия, купена като "домашна", най-често от пазара, край пътя, от кварталния магазин, в кръчмата или директно от някой селски казанджия, е толкова висока, че се равнява на смъртността от пътно-транспортни произшествия, показват редица изследвания. Метиловият алкохол е свръхтоксичен, дори употребата на едва 10 мл може да доведе до трайна загуба на зрението на консуматора, пише "Труд".

Той допълва, че факторите при домашния алкохол, които водят до смърт, са няколко - лошите хигиенни условия на казаните, неотделянето на костилките, изгнилите плодове, които се влагат, и невъзможността да се отдели метанолът.

Стотици на протест заради ограниченията за ракиените казани

Старите казани, преправяни от използвани бойлери, които не са почистени добре или са обработени със силно токсични препарати, водят до натравяне. Варенето на плодовете заедно с костилките пренася циановодородна киселина, която води до смърт - блокира дишането и убива за часове. Влагането на изгнили плодове, стари компоти и сладка в ракията, за да излезе продуктът максимално евтин за производителя, предизвиква отделянето на опасно количество метанол.

Често не се премахва и т.нар. "първак", който отново е с висока концентрация на метанол. Напитката се превръща в отрова. И всичко това, за съжаление, е подкрепено със статистика - близо 20% от хората, попаднали в отделенията по токсикология са постъпили след употребата на "домашен", нелицензиран алкохол.

Ракиджии настояват да паднат законови промени, плашат с протести

Казанджиите често дори не подозират за опасностите, които ракията им крие, твърди Галя Михайлова, ръководител на Изпитвателната лаборатория към Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки.

Лекари предупреждават Домашната ракия може да ви убие
netinfo

Нейният опит категорично показва, че собствениците на казани определят като единствен рисков фактор метиловия алкохол, който някои от тях се опитват да изчистят чрез повторно преваряване. Лабораторните проби, които такива казани носят за изследване, обаче показват, че в ракията им има още естери, алдехиди, циановодородна киселина, тежки метали и опасни висши алкохоли.

Държавата удари домашните казани за ракия

Именно за това всяка зима в сезона за варене на ракия лекарите алармират "Пазете се!". Не се доверявайте лекомислено на прехвалени от уста на уста съмнителни алкохолни напитки в пластмаса, които не са под контрол на държавните органи.