40-годишен отива в затвора за кражба на ракия
40-годишен отива в затвора за кражба на ракия / ThinkStock/Getty Images

За кражба на ракия от избени помещения, 40-годишен мъж беше осъден от Районния съд във Варна на 10 месеца затвор при строг режим, съобщиха от съдебната пресслужба.

Ж. Георгиев беше признат за виновен в извършена кражба на 28 февруари м.г. от две мази под жилищен блок в централната част на Варна. Деянието е извършено при продължавано престъпление и в условия на опасен рецидив.

Вървейки по улицата рано сутринта, подсъдимият видял отворена входна врата на една от кооперациите и веднага се промъкнал вътре. С носените под дрехите си технически средства - раздвижен ключ и отвертка, той счупил патроните на две последователно монтирани метални врати пред коридора с избени помещения и разбил катинарите на две изби.

От първото мазе Георгиев взел 5 литра ракия и ролка с медна тел, а от следващото - още 30 литра домашна ракия и марков верижен трион. Откраднатото подсъдимият поставил в предварително приготвен от него голям сак и чували, след което напуснал блока.

40-годишният Георгиев е осъждан и е търпял ефективно наказание в затвор. Той бе осъден да заплати на двамата граждански ищци обезщетения за претърпените имуществени вреди, заедно с лихвите от датата на деянието. В тежест на подсъдимия са държавните такси и направените по делото разноски.

Присъдете подлежи на обжалване в 15-дневен срок.