Сега започва кампания за възстановяване на гроба на Лора Каравелова
Духът на Яворов възкръсна за пореден път
94958

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Духът на Яворов възкръсна за пореден път
  • Духът на Яворов възкръсна за пореден път
Къщата музей на Пейо Яворов отново отвори врати. Тя беше затворена за посещения и основно ремонтирана - първо отвън, а след това и отвътре.
 
 "Големите поети живеят в къщи, но имат и други домове. Истинският дом на поета Яворов е националната памет. Докато има българска национална общност и докато националната памет е жива, поетът Яворов ще има този неръкотворен дом", каза проф. Валери Стефанов и допълни, че тази къща също е негов дом и пази неговия дух.
 


В дома на столичната улица "Раковски" Яворов и Лора Каравелова са живели малко повече от година до фаталната нощ, в която тя се самоубива, а той се прострелва и ослепява. Дълги години къщата музей тънеше в разруха, но след преговори със собствениците тя е ремонтирана и отново посреща посетители.
 
Укрепват къщата на Яворов и я отварят за посетители

Къщата става музей през 1963 г., разказва Явора Стоилова, дъщеря на племенницата на поета Ганка Найденова.

 


"Трябва да ви кажа, че с разрухата е свършено. Това е един нов стар дом, възкръснал от пепелта. Не мога да не поздравя хората, които успяха да се справят с разрухата. "Вършители на съдбата", би ги нарекла Лора Каравелова, съпругата на Яворов. Един от тях беше майка ми Ганка Найденова-Стоилова. В този дом са пропити моите сълзи, защото тази голяма жена често забравяше малката Явора, заради големия Явор и пътят му след смъртта. Този музей живееше един много голям живот. В него звучеше не само словото на Яворов, но и звучаха гласовете на генерация от велики български поети и общественици, като Димитър Талев и Емилиян Станев. Искам да станем съпричастни на пътя, който извървя този музей. Труден път. Нека не го критикуваме, а да го подкрепим", сподели Явора Стоилова.
 
Ганка Найденова дарява 250 семейни реликви, сред които сребърни обици и златни пендари на майката на Яворов, златен медальон с косите на Мина Тодорова, цигулката на дядо й Никола, съпруг на Яворовата сестра Екатерина.
 


Къщата музей в момента е частна собственост, но целта на директора на Националния литературен музей Атанас Капралов е след време това да се промени.
 
Къщата музей може да бъде посетена всеки ден от вторник до събота във времето от 10.00 до 17.00 ч., а от Националния литературен музей започват кампания за възстановяване на гроба на Лора Каравелова.