Обновена база и нови спортни игрища в 6 димитровградски училища
98846

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Обновена база и нови спортни игрища в 6 димитровградски училища
  • Обновена база и нови спортни игрища в 6 димитровградски училища
Новата учебна година в Димитровград бе открита с напълно нови дворове в 6 от най-големите училища в общината, ремонтирани за над 6 млн.лв. по проект с европейско финансиране.

Основно обновен е сградният фонд и прилежащите дворове в ОУ „Алеко Константинов“, ПМГ „Иван Вазов“, Езикова гимназия „Д-р Иван Богоров“, СОУ „Васил Левски“, СОУ „Любен Каравелов“ и ОУ „Пенчо Славейков“. Дейностите по проекта продължиха 30 месеца, като са съобразени със спецификата и потребностите на всяко от школата, отчетоха от общината.

Акцентът на проекта бе върху училищните дворове. Във всяко училище има изградено мултифункционално игрище за баскетбол и волейбол, игрище за футбол и лекоатлетическа писта. В „Любен Каравелов”, „Пенчо Славейков” и ПЕГ „Д-р Иван Богоров” има игрища за тенис на корт, а в останалите- площадки за тенис на маса. Не липсват площадки за бадминтон и фитнес на открито, а за запознаването на най-малките с правилата на движение в основните училища са уредени площадки за безопасност на пътя.

Красиви и функционални трибуни, удобни при организиране на училищни състезания, са новото решение в 5 от училищните дворове. В СУ «Любен Каравелов» е възстановена и уникалната релефна карта  на България, а в двора на езиковата гимназия е оформен красив мини парк. 

С обновяването на училищните дворове създадохме една здравословна, естетична и привлекателна среда за децата, отчете ръководителят на проекта Клавдия Тончева.
 
Бие първият звънец за 386 първокласници в Димитровград

Кметът на Община Димитровград Иво Димов посочи, че това е най-мащабният проект в образователната инфраструктура в Димитровград за последните 60 години и най-значимият, тъй като в 6-те училища се обучават 74% от учениците в общината. Ефектът дори надхвърли очакванията, тъй като новата спортна база ползват не само децата, но и техните родители, както и живущите в близост, посочи днес Иво Димов.

В двора на СУ ”Любен Каравелов“ новата учебна 2018/2019 година бе открита и с церемония за финал на проекта. Вместо традиционното рязане на лента димитровградският кмет предпочете да подари спортни пособия и екипи за учениците.

Сред официалните гости на церемонията бяха областният управител на Хасковска област Станислав Дечев, началникът на Регионалното управление по образование Христина Боева, общински съветници и родители.