На 2 октомври ще стартира седмото изданеие на международния кино-литературния фестивал "Синелибри". Мотото тази година е „Божествена комедия“, с което единственият кинофорум у нас отбелязва 700 години от смъртта на Данте Алигиери. Интересното е, че сюжетите на филмите са базирани на популярни книги.

Биографичната драма "Бенедета" на известния нидерландски режисьор Пол Верховен ще открие тазгодишното издание на фестивала (2-31 октомври), съобщават организаторите.

Празничната церемония на 2 октомври ще стартира в 19:00 ч. в зала 1 на НДК с фееричен пърформанс. Автор на идеята е Мария Налбантова - художник и визуален артист. В екипа участват още Стефани Ханджийска (танц и хореография), Ивалина Иванова (анимация), Георги Атанасов (композитор). 

Освен филма "Бенедета" на Пол Верховен, който ще даде старт на фестивала, на 2 октомври, още две премиери ще се състоят в зала 1 на Националния дворец на културата. И двете прожекции са на 21 октомври.


Френската романтична комедия "Фантазии" е забавен филмов омнибус, в който шест двойки изследват скритите страни на интимния си живот. В актьорския състав са Моника Белучи и Карол Буке. Режисьори са Давид и Стефан Фоенкинос.

"Денят на флага", в който Шон Пен дели екран със собствената си дъщеря Дилън Пен, пристига у нас веднага след премиерата на кинофестивала в Кан. Филмът интерпретира действителната история на журналистката Дженифър Вогел, разказана в биографичната й книга "Истинската история за фалшивия живот на баща ми".

Над 80 % от кинотворбите ще са премиерни за България, а сред 49-те заглавия има няколко световни премиери, обявиха организаторите на кино-литературния фестивал.

Заради пандемичната обстановка и тази година фестивалът ще се проведе в два формата - на живо и онлайн.