1 декември е международен ден за борба срещу СПИН и от 1988 година насам e отбелязван по всички краища на света.

Болестта за първи път е била регистрирана през 1977 година, а от тогава приблизително 36 милиона души са починали от нея.

Макар да има различни терапии, които могат да забавят развитието, за съжаление и до днес няма лекарство или ваксина, които да се преборят с болестта. Вижте 5 известни личности, болни от СПИН:

Надя Бенаиса

Надя Бенаиса от “No Angels” получи двегодишна условна присъда, защото е предала вируса ХИВ на своя сексуалнен партньор, като е скрила от него, че е серопозитивна. 

Eazy-E

Eazy-E е псевдоним на легендата в гангстерския рап Ерик Лин Райт, феновете на хип хопа го наричат „Кръстника на рапа“. Той умира само месец, след като е диагностициран със Спин, на 26 март 1995 година.

Айзък Азимов

Айзък Азимов е американски писател на фантастични и научно-популярни творби и биохимик.

Причина за смъртта му е сърдечна и бъбречна недостатъчност, като усложнения от СПИН. Той се заразява при кръвопреливане. Преди смъртта си Азимов е искал да оповести това, но лекарите му го убеждават да замълчи, предупреждавайки го, че предразсъдъците около СПИН ще засегнат близките му.

Чарли Шийн

Чарли Шийн разкри, че е ХИВ позитивен на 17 ноември 2015 година.

Фреди Меркюри

Фреди Меркюри губи битката със СПИН на 24 ноември 1991 година. Той умира само няколко часа след като признава публично, че е болен.

Вижте още по темата:

Тествали успешно лекарство срещу СПИН, измислено от българин

На всеки 17 секунди по един човек се заразява с ХИВ

Запознайте се с г-н ХИВ (ВИДЕО)

Няма друг като него: Вечният Фреди Меркюри

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук