Как вирусът на СПИН може да се предаде през портокали
Как вирусът на СПИН може да се предаде през портокали / Thinkstock/Getty Images
Как вирусът на СПИН може да се предаде през портокали
84532
Как вирусът на СПИН може да се предаде през портокали
Как вирусът на СПИН може да се предаде през портокали
  • Как вирусът на СПИН може да се предаде през портокали
  • Как вирусът на СПИН може да се предаде през портокали

Като спекулации определи публикациите, че вирусът на СПИН се разпространява умишлено в портокали, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Специалистът изрично подчерта, че човек не може да се зарази с ХИВ от портокал, освен ако кръвта му не установи пряк контакт с цитрусовия плод, а от друга страна, инжектиран в портокал, вирусът умира до 24 часа.

Твърденията, че вирусът на СПИН умишлено се инжектира в портокали са спекулации, категоричен бе Кантарджиев:

„Писанията със заразените портокали са абсолютно несериозни. Хората трябва да са спокойни, въпреки че ако видят развален портокал, не ги съветвам да се хранят с него или пък да правят сок от него. Нормалният българин развалени плодове и зеленчуци не яде, а хвърля. Второ, самият вирус на СПИН трябва да е в контакт с наранена кожа и да влезе в кръвта ви, за да се заразите. Той може да влезе в кръвта, само ако белейки портокала сме се срязали. Но да кажа - не съм чул официално здравни власти в развита държава да са казали, че има такъв случай".

Проф. Плочев успокои: Не може да има СПИН в портокали

Той коментира и ситуацията с грипа у нас:

"Няма увеличение на грипните епидемии в България и ако ситуацията продължи в същия дух и в следващите дни, ще можем да кажем, че Господ ни помага и грипът тази зима отминава. Рискът за София също отшумява".

През последната седмица не се констатира увеличаване на регистрираните болни с грип нито в София, нито в страната, информира проф. Тодор Кантарджиев.

„Можем да кажем, че ако следващата седмица продължава да не расте броят на случаите на грип, вече епидемията отминава. Разбира се, хората не трябва да снижават мерките. Криенето на устата, миенето на ръцете, ползването на мокри кърпички трябва да продължи. Ако някой в семейството е болен, той трябва да е с маска, за да не зарази другите членове на семейството. Не бива да се ходи на работа, ако човек е болен. Особено моля родителите - ако детето е болно, ще имате наистина малко проблеми в службата, но ще бъдете по-спокойни, ако вземете болничен и го гледайте. По-добре ще е така, вие ще сте по-спокоен, детето ще е по-добре, а и няма да зарази другите деца", посъветва проф. Кантарджиев.