1 декември е международен ден за борба срещу СПИН и от 1988 година насам e отбелязван по всички краища на света.

Болестта за първи път е била регистрирана през 1977 година, а от тогава приблизително 36 милиона души са починали от нея.

Макар да има различни терапии, които могат да забавят развитието, за съжаление и до днес няма лекарство или ваксина, които да се преборят с болестта. Вижте 5 известни личности, болни от СПИН:

Надя Бенаиса

Надя Бенаиса от “No Angels” получи двегодишна условна присъда, защото е предала вируса ХИВ на своя сексуалнен партньор, като е скрила от него, че е серопозитивна.

Надя Бенаиса
netinfo

Eazy-E

Eazy-E е псевдоним на легендата в гангстерския рап Ерик Лин Райт, феновете на хип хопа го наричат „Кръстника на рапа“. Той умира само месец, след като е диагностициран със Спин, на 26 март 1995 година.

Изии и
netinfo

Айзък Азимов

Айзък Азимов е американски писател на фантастични и научно-популярни творби и биохимик.

Причина за смъртта му е сърдечна и бъбречна недостатъчност, като усложнения от СПИН. Той се заразява при кръвопреливане. Преди смъртта си Азимов е искал да оповести това, но лекарите му го убеждават да замълчи, предупреждавайки го, че предразсъдъците около СПИН ще засегнат близките му.

Айзък Азимов
netinfo

Чарли Шийн

Чарли Шийн разкри, че е ХИВ позитивен на 17 ноември 2015 година.

Чарли Шийн
netinfo

Фреди Меркюри

Фреди Меркюри губи битката със СПИН на 24 ноември 1991 година. Той умира само няколко часа след като признава публично, че е болен.

Вижте още по темата:

Тествали успешно лекарство срещу СПИН, измислено от българин

На всеки 17 секунди по един човек се заразява с ХИВ

Запознайте се с г-н ХИВ (ВИДЕО)

Няма друг като него: Вечният Фреди Меркюри

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук