Всички родители искат най-доброто за децата си. Възпитанието на малчуганите е сложен и продължителен процес, едно непрекъснато учене в движение и с времето човек става все по-добър. Но за да се получи, родителите минават и през редица грешки.

Ето едни от най-честите грешки:

Прекомерна защита

Родителите, които прекалено защитават децата си, могат да ги лишат от възможността да се справят с трудностите и да се научат да бъдат самостоятелни.

Да отговарят вместо децата си

Много родители имат навика да отговарят вместо децата си на различни места – на улицата, в магазина, при лекаря. Така родителите подценяват детето си и му отнемат възможността да се учи. То може да стане болезнено срамежливо и да избягва неловки ситуации.

Да помагат на детето дори и в дребните неща

Много родители обсебват децата си с грижите си и се опитват да направят всичко вместо тях. Но това не е добре за детето. По този начин то няма как да изгради своя собствена идентичност, както и умения за справяне в различни ситуации.


Да казват на детето какво трябва да харесва

Родителите често се опитват да наложат вкуса си за дрехи, музика, филми и книги на децата си. Те го правят с добри намерения, но по този начин потискат детската индивидуалност. Така няма да изградят и възпитат личност, а едно потиснато дете.

Липса на граници

Когато родителите не поставят ясни граници и правила, децата могат да се чувстват безпомощни и да не знаят кое поведение е правилно.

Новата реалност: Какво казва СЗО за екранното време и децата (ВИДЕО)

Прекомерна строгост


Ако родителите са твърде строги и изискващи, децата могат да се чувстват недостойни и да имат ниско самочувствие.

Липса на последователност

Когато родителите не са последователни в правилата и очакванията си, децата могат да се объркат и да не разберат какво се очаква от тях.

Детето ви открива своята индивидуалност - какво да очакваме и как да се справим? (ВИДЕО)

Липса на комуникация


Ако родителите не отделят достатъчно време за разговори и да изслушват децата си, те могат да се чувстват незначими.

Прекомерна критика

Постоянната критика от страна на родителите към децата може да доведе до това те да се чувстват непълноценни и да изгубят вяра в себе си.