деца и родители
деца и родители / iStock/Getty Images
Всички родители искат най-доброто за децата си. Възпитанието на малчуганите е сложен и продължителен процес, едно непрекъснато учене в движение и с времето човек става все по-добър. Но за да се получи, родителите минават и през редица грешки.

Ето едни от най-честите грешки:

Прекомерна защита

Родителите, които прекалено защитават децата си, могат да ги лишат от възможността да се справят с трудностите и да се научат да бъдат самостоятелни.

Да отговарят вместо децата си

Много родители имат навика да отговарят вместо децата си на различни места – на улицата, в магазина, при лекаря. Така родителите подценяват детето си и му отнемат възможността да се учи. То може да стане болезнено срамежливо и да избягва неловки ситуации.

Да помагат на детето дори и в дребните неща

Много родители обсебват децата си с грижите си и се опитват да направят всичко вместо тях. Но това не е добре за детето. По този начин то няма как да изгради своя собствена идентичност, както и умения за справяне в различни ситуации.

Да казват на детето какво трябва да харесва

Родителите често се опитват да наложат вкуса си за дрехи, музика, филми и книги на децата си. Те го правят с добри намерения, но по този начин потискат детската индивидуалност. Така няма да изградят и възпитат личност, а едно потиснато дете.

деца и родители
iStock/Getty Images

Липса на граници

Когато родителите не поставят ясни граници и правила, децата могат да се чувстват безпомощни и да не знаят кое поведение е правилно.

Новата реалност: Какво казва СЗО за екранното време и децата (ВИДЕО)

Прекомерна строгост


Ако родителите са твърде строги и изискващи, децата могат да се чувстват недостойни и да имат ниско самочувствие.

Липса на последователност

Когато родителите не са последователни в правилата и очакванията си, децата могат да се объркат и да не разберат какво се очаква от тях.

Детето ви открива своята индивидуалност - какво да очакваме и как да се справим? (ВИДЕО)

Липса на комуникация


Ако родителите не отделят достатъчно време за разговори и да изслушват децата си, те могат да се чувстват незначими.

деца плаж
iStock

Прекомерна критика

Постоянната критика от страна на родителите към децата може да доведе до това те да се чувстват непълноценни и да изгубят вяра в себе си.