Много често хората си кръстосват краката, когато седнат, без дори да се замислят.

Кръстосването на краката е запазена марка на жените, позата придава елегантност и излъчва сексапил, но не е много добро за здравето. Вижте защо:

Ако седим с часове с кръстосани крака, това може да доведе до увеличаване на кръвното налягане. Причината е, че когато кръстосаме крака, кръвоносните съдове се натоварват повече.

Започваме да изпращаме кръвта от краката към гръдния кош. В резултат на това огромно количество кръв се изпомпва от сърцето и кръвното се увеличава.

Друго възможно обяснение за покачването на кръвното е, че изометричните упражнения на мускулите на краката, при които ставите не се движат, а при мускулите няма видима промяна, увеличават съпротивлението на потока на кръвта.


Кръстосването на краката при глезените няма същия ефект, както когато ги кръстосаме един върху друг.



Тази позиция може да доведе до тазов дисбаланс. Продължителното кръстосване на краката скъсява вътрешните мускули на бедрото и удължава външните. Това може да доведе до изместване на ставите.

Кръстосването на краката може да увеличи риска от развиването на разширени вени. Макар че в повечето случаи за това са виновни гените, честото седене в такава поза може да доведе до възпаление на притиснатите кръвоносни съдове.

Във вените има малки клапи, които пречат на кръвта да тече в грешната посока. Когато краката са кръстосани, налягането в кръвоносните съдове се увеличава и вреди на кръвоносния поток. Това пък вреди на вените, в тях започва да се натрупва кръв и те се подуват.

Не на последно място изследване показва, че кръстосването на краката повече от три часа на ден води до прегърбване, болки в долната част на гърба и врата, дискомфорт на бедрата.

И още:


Най-високата рускиня претендира, че има най-дългите крака в света (СНИМКИ)

Вече е ясно защо мъжете харесват жени с дълги крака

Вижте жената с най-дългите крака и най-новите попълнения в Книгата на Гинес (СНИМКИ)

Четири причини да спрете да седите с кръстосани крака

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук