Стотици млекопроизводители от страната излязоха на протест на Дунав мост. Те изразиха недоволството си от условията в сектора в продължение на два часа по обяд и се заканиха, че ако не се вземат мерки, ще протестират отново. На Дунав мост се образуваха километрични опашки от превозни средства заради блокадата. Млекопроизводителите изляха литри мляко.

Една от основните причини за недоволството е вносът на дотирано мляко от чужбина, което подбива българската продукция. Проблемът е от около шест месеца, когато Европейският съюз реши да подпомогне най-засегнатите страни, които търпят загуби заради руското ембарго.

„Така в държави като Полша, Унгария, Германия бяха налети едни пари и продукцията им поевтиня. Сега тя се изнася за страни като България и Румъния, на цени от 0.45 лв. за литър", коментира фермерът Стефан Петров. Той има кравеферма със 140 крави в разградското село Божурово.

Хората се заканиха, че ако не се вземат мерки от държавата, отново ще болкират Дунав мост, но заедно с румънски производители, които са в сходна ситуация.



Други новини от Русе