Уволнен е лидерът на протеста на медицинските сестри
102130

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Уволнен е лидерът на протеста на медицинските сестри
  • Уволнен е лидерът на протеста на медицинските сестри
Уволнената медицинска сестра Мая Илиева ще съди бившия си работодател "Токуда", а заради отправените от нея обвинения, че е заплашвана с уволнение от вицепрезидента на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), д-р Иван Кокалов обяви, че ще съди за клевета досегашната синдикална лидерка.
 

До това се стигна, след като в събота вечерта Мая Илиева получи заповед за дисциплинарно уволнение, както и информация, че от нейния синдикат КНСБ са се съгласили да се вдигне защитата й от уволнение. В заповедта е посочено, че медицинската сестра не изпълнява служебните си задължения, нарушава вътрешните правила на болницата, не спазва етичните и морални норми.

Самата тя твърди, че от създаването на "Токуда" през 2006-та до момента не е закъснявала за работа и не са й налагани наказания за работата, която върши. Обяснението на Мая Илиева за нейното уволнение - че е неудобна с борбата й за по-добри условия на труд и по-добро заплащане.

Самолет-болница обучава офталмолози в целия свят (СНИМКИ)

Два дни след като получи заповедта за уволнението си, Мая Илиева беше подкрепена от омбудсмана Мая Манолова, която изрази тревогата си, че се преследват хора, защитаващи гражданските си права.


Самата Илиева припомни, че през седемте години, в които е била лидер на синдикалната организация в болница "Токуда", е била атакувана от ръководството, и вече има 5 спечелени дела срещу тях. Медицинската сестра смята, че е неудобна от няколко години насам.

Лекари от Педиатрията излязоха на протест в София

През всичките тези години аз съм наблюдавана много внимателно от моите работодатели. Търсеха да намерят причина, че не мога да се справям със служебните си задължения, за да могат да се отърват от мен точно по начина, по който го правят сега. Не можаха да намерят и затова потърсиха хора, които отвътре да могат, от самата клиника, да пуснат докладна срещу мен", заяви Илиева.

Протест на медицински сестри в София

Докладните за конкретни ситуации, свързани с работата на Мая Илиева, са били изпратени от работодателя до ръководството на КНСБ, а изпълнителният комитет на синдиката е дал съгласие да падне защитата й от уволнение, каквато тя има като синдикален лидер. В тази връзка Мая Илиева разказа, че още в началото на протестите на медицинските сестри е била заплашена по телефона от вицепрезидента на КНСБ.

Медицински специалисти на протест пред общината в  Пловдив

"Д-р Кокалов ми се обади по телефона и ме заплаши да си затварям голямата уста, тъй като ще се погрижи лично да не работя повече в "Токуда", каза Илиева.

Д-р Иван Кокалов отрече да е заплашвал медицинската сестра и обяви, че ще я съди за клевета. По думите му и преди това ръководството на Токуда е искало да уволни Мая Илиева със съгласието на синдиката, но такова не е давано, заради мотивите на предложеното наказание. 

Варненски медици търсят помощ от общината, нямат заплати и облекло

"Ако исках да я заплашвам аз няма нужда да го правя. Ние имаме устав като организация, а тя отдавна го наруши, защото си прави каквото си иска. Аз съм бил търпелив. Защо да я заплашвам? Тя просто иска да се изкара героиня и жертва на преследване. Не съм я заплашвал", коментира д-р Кокалов.

Уволнената медицинска сестра обяви, че ще направи самостоятелен синдикат на медицинските специалисти, защото сегашните организации не са направили почти нищо за тези работници през годините.