/ iStock/Getty Images
Около 20 лекари и медицински сестри са включени в международния екипаж на "Флаинг ай" - единствения в света самолет-болница, в който се извършват очни хирургични операции и се хвърля светлина върху най-новите медицински открития в офталмологията, предаде АФП.
 

На пръв поглед тази летяща болница не се различава от другите търговски самолети на летището в чилийската столица Сантяго. Но когато влезе в самолета, човек вижда модерен медицински център, който прекарва 80% от времето си през годината в обучаване на офталмолози в четирите краища на света. Самолетът-болница е собственост на американската неправителствена организация "Орбис".
 

В резултат на споразумение между Католическия университет в Чили и "Орбис" самолетът-болница кацна в южноамериканската страна, за да обучи чилийски, боливийски и перуански офталмолози. 28 офталмолози, анестезиолози и медицински сестри от 15 страни участват в обучаващия екип, който извършва също безплатни операции на катарактата и лекува увреждания, свързани с глаукома.
 

"Моята болница сменя пейзажите и пациентите на всеки 3-4 месеца", каза 31-годишният чилийски офталмолог Андреас ди Лусиано, който отговаря за обучението в областта на хирургията. "Участниците говорят различни езици. Климатът се променя, една болест заменя друга", разкрива той.
 

В чилийската столица Андреас ди Лусиано ще ръководи двуседмичното обучение на 50 участници, които ще получат дипломи. В Чили не са планирани операции, но стотина хирургични интервенции бяха извършени миналата година в Перу.
БТА