Тепърва ще се обсъжда дали ще се намалят пътните такси за леки автомобили
Ще поскъпнат еднодневните винетки за товарни автомобили
94300

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ще поскъпнат еднодневните винетки за товарни автомобили
  • Ще поскъпнат еднодневните винетки за товарни автомобили
По-скъпи винетки за тежкотоварните превози предлага министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. По думите му цената на винетката за леки автомобили може да падне. Пред септември ще стане ясно с колко ще се вдигнат еднодневните и седмичните винетки за тежкотоварния трафик
 
Тепърва ще се обсъжда дали ще се намалят пътните такси за леки автомобили. Ресурс за това ще се търси в електронните винетки.

Тировете ще имат забрана за движение по магистралите през лятото

Именно те ще съкратят разходите за съхраняване, разпечатване, транспортиране на винетки на хартия и този ресурс, след като бъде спестен може да бъде калкулиран в цената. Сметките показват, че над 70% от приходите от винетки са от леки коли.

За таксите за тировете министър Николай Нанков е категоричен: "Тежкотоварният трафик трябва да плаща повече".

 
Регионалният министър: Ресурс за системата за тол таксите ще има през 2019 г. (ВИДЕО)

Ежедневно над 10 000 транзитно преминаващи тежкотоварни автомобили се движат през територията на страната. За тях се готви и друга промяна - по-високи такси в пиковите часове, както е в някои европейски държави. 
 
Идеята е тарифирането след въвеждането на тол системата да бъде на определени пътища. А тарифите да се определят въз основа на изминати километри и нивото на автомобила. За това както и за цените на винетките ще се вземе политическо решение.