Радев: Държавата трябва да подкрепя и подпомага незрящите хора
97269

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Радев: Държавата трябва да подкрепя и подпомага незрящите хора
  • Радев: Държавата трябва да подкрепя и подпомага незрящите хора
Държавата трябва да подкрепя и подпомага незрящите хора. За това настоя президентът Румен Радев. Той посети Националното читалище за слепи хора "Луи Брайл” по повод 90 години от създаването му. Читалището е основано от големия композитор Петко Стайнов и е единственото издателство на литература с Брайлов шрифт и национална библиотека с 3000 книги и 13 000 електронни заглавия.

Умни "зебри" ще светват при поява на пешеходец
 

"Новините вече се поднасят със съвременните социални мрежи и технологии във вид на образ. И ние българската държава, българското общество сме ваш длъжник да се търсят тези прогресивни форми и методи, така че вие да получавате навременна, достоверна и актуална информация, която да бъде във форма, достъпна за вас. Преклонение пред вашия малоброен екип от само 14 души, който се е нагърбил с тази съвременна будителска за България мисия. Тук подкрепата на държавата трябва да бъде осезаема, както и подкрепата на нашето общество", призова президентът.

Достъпна ли е градската среда за незрящите?
 

"Точно днес, когато отбелязваме Денят на Европа, трябва да покажем, че България е неразделна част от нея именно със солидарността и даването на възможност на всеки гражданин на България да реализира своя талант и да живее достойно. Уникалните мисии в историята на човечеството са се реализирани от невероятни, уникални хора, както е талантливият Луи Брайл, както академик Петко Стайнов, както са и множеството дейци в миналото и в настоящето на читалището, както са всички хора, които са се научили да виждат истински. Както е казал великият писател Антоан дьо Сент-Екзюпери, "човек вижда истински със сърцето си".