На извънредно заседание вътрешната парламентарна комисия изслуша директорът на ДАНС Петко Сертов за причините агенцията да следи разпечатки от телефонни разговори на депутати. Заседанието приключи малко преди 12.00 часа.

Председателят й Минчо Спасов обяви, че депутатите от нея са взели две решения – да се провери дали е имало искане на разпечатки на телефонни разговори на членове на вътрешната комисия, ръководители на парламентарни групи и лидерите на партии и председателите на постоянните комисии в Народното събрание. Второто решение е във вторник ръководството на комисията да посети на място ДАНС за проверка на фактите, свързани с работата със специални разузнавателни средства (СРС) и намесата на политически лица в тази дейност, ако такава се установи.

Извънредното заседание беше свикано след като Татяна Дончева от БСП обяви вчера, че ДАНС е искала разпечатки на телефонни разговори на народни представители от вътрешната комисия, включително нейни и на председателя на комисията Минчо Спасов. Според ДСБ става въпрос за използване на СРС-та срещу депутати и то по случая „Опасните”. Преди извънредното заседание на комисията бившият й председател Николай Свинаров от БНД обяви, че започва събиране на подписи за създаването на временна комисия, която да провери дали правомерно се използват СРС-та спрямо депутати, бизнесмени и журналисти.

Независимите народни избраници Яни Янев и Димитър Абаджиев започват консултации с представители на опозицията за пореден вот на недоверие към кабинета заради скандала. Те са внесли и поправки в закона за ДАНС за засилване парламентарния контрол върху агенцията. 

Служители на ДАНС са искали разпечатки на телефонни разговори на депутати във връзка с разработка на агенцията, стана ясно след извънредното заседание на вътрешната парламентарна комисия. Разработката е поръчана от директора на ДАНС Петко Сертов, но той не е разрешил изпозването на разпечатки. По неофициална информация разработката е по случая „Опасните".