Заради страх от набези, нашумялата скулптура „Викът на украинската майка" е прибрана от Княжеската градина. Тя бе поставена пред Паметника на Незнайния войн в четвъртък вечерта.

Проектът за тази скулптура е отпреди войната, но авторът е почерпил вдъхновение от събитията в Украйна. „Това е войната - когато си на война не мислиш как си облечен, не правиш прически, тя за това е толкова страшна”, коментира Неделчо Костадинов пред NOVA.
 

Ето как авторът описва украинската майка. „Тя вика от болка, от мъка, тя вика от всичко, което става около нея - от бомбите, от мъртвото си дете и съпруг, от всичко това”, разказва Неделчо Костадинов.

"Образът не се прие еднозначно, но истината не е красива, казва скулпторът. „Ако беше нагласена дама никой нямаше да й обърне внимание. Казват, че украинките може да се обидят. Няма какво да се обиждат - това е истината, истината е грозна”, смята той.


Статуята остана едва няколко часа пред паметника.
 

„Смея се на коментарите. Буквално ми става смешно, защото от пълен некадърник, ме извисяват в небето. Аз си оставам реалист, знам какво правя и какво искам да направя. И го правя, щом съм ги разделил”, казва Неделчо Костадинов.