Македония и Гърция са все по-близо до решение на спора за името на западната ни съседка. Пред журналисти в София премиерът на Македония Зоран Заев каза, че на среща с гръцкия си колега Алексис Ципрас са стигнали до една опция за името на Република Македония, която ще бъде обсъдена в двете страни, съобщи БТА. Ако бъде одобрена, ще е я обявим, каза Заев, без да дава повече информация за предложението.  

Заев участва в срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се провежда в София. На нея той имаше разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Зоран Заев се надява да се намери решение в спора за името на страната преди срещата на Европейския съюз през юни, заяви самият той.

Препятствия пред евроинтеграцията на Сърбия и Македония
 

„На днешната среща с гръцкия премиер, приятеля на Македония, Алексис Ципрас ние заедно отбелязахме прогреса, който сме постигнали в процеса за намиране на решение на спора за името“, каза Заев. Двамата министър-председатели са разгледали възможните опции за решение, които македонската страна е представила по време на последния кръг от преговорите. 

Премахват името "Александър Македонски" от скопското летище (ВИДЕО)

По думите на Заев консултациите ще продължат между двете страни. „От днес приятелството между Македония и Гърция е дори по-силно. Надяваме се, че до края на председателството ще има решение, но това зависи и от двете страни“, каза още той. 

През януари: Заев и Ципрас отблокираха евроинтеграционния процес на Македония

„Разговаряхме по същество и разгледахме няколко варианта. Една от опциите е подходящо решение и за двете страни. Продължаваме с консултациите в страните си, за да видим дали е възможно това решение. Ако е така, вероятно ще имаме решение. Ако не успеем, ще продължим с преговорите”, заяви Зоран Заев, цитиран от NOVA.

Все още не сме в позиция да говорим за договор /за името на Македония/, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас на пресконференция в София, предаде агенция МИА.

Вярвам, че сме изминали голяма част от пътя, но имаме да извървим още път, добави той. "Разглеждаме стъпка по стъпка всички детайли. Още не сме в позиция да говорим за договор. Ще има и следващи стъпки с цел, ако е възможно, отново да се срещнем в началото на следващия месец", каза Ципрас.

Срещата в София е втората между двамата премиери от началото на тази година. Първата бе в Давос през януари.

Еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан, който присъства на срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани в София, изрази оптимизъм, че Македония и Гърция ще разрешат спора за името. Но той не направи прогнози за възможна времева рамка.

„Винаги съм оптимист. И ще остана оптимист. И двамата министър-председатели са на добър път“, каза Хан, коментирайки срещата между министър-председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас. Що се отнася до възможността за постигане на решение до срещата на върха на ЕС през юни, той каза, че дотогава има още месец и че всичко е възможно.

Четете тук всички новини за историческата среща ЕС – Западни Балкани
БГНЕС, БТА