„Походи за семейството” в пет града у нас
97724

Your browser doesn’t support HTML5 audio

„Походи за семейството” в пет града у нас
  • „Походи за семейството” в пет града у нас
Първият по рода си за България национален „Поход за семейството“  се проведе в пет от най-големите градове на страната ни: София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Някои от участниците в шествието в столицата разказват, че не приемат събитието като контра-парад на „София прайд”, а просто подкрепят брака и традиционното семейство, състоящо се от мъж и жена. Според тях всеки има право на избор с кого да бъде, но не е нужно да го натрапва на хората. Други пък споделиха, че категорично не подкрепят създаването на семейства от партньори от един пол.

Корнелия Нинова се обяви против гей-браковете

В София походът започна пред Народното събрание. Шествието премина през площад „Независимост”, булевард „Витоша“ и приключи при Националния дворец на културата. Ивайло Тинчев,  един от организаторите на събитието. Той разказа, че мероприятието е по-скоро празник на брака и традиционното семейство. "Поход за семейството, защото ние искаме да възстановим традицията за подкрепа на семейството, да възстановим вярата на хората, че бракът е добро нещо", каза Тинчев. Той отбеляза, че такова събитие има в Бургас вече пет години.  


„София Прайд“ тази година под надслов „Различни хора, равни права“

Много от хората на събитието бяха заедно с децата си. Иван е един от подкрепящите „Поход за семейството” и неговите каузи за "брака и традиционното семейство, състоящо се от мъж и жена".  Иван коментира и факта, че бракът постепенно е отпаднал от ценностната система на българина. По думите му се дава лош пример на децата. "Всъщност тази свобода, която изглежда на първо време, по-скоро за мен е свободия", казва той.

Светият Синод за „София прайд 2018”: Ако поиска, човек може да се освободи от греха

Добромир Балджийски също беше на шествието заедно със съпругата си и  двете си деца. Той разказа, че не приема събитието като контрапункт на гей парада и смята, че всеки има право на избор с кого да бъде. Според него обаче една от най-важните каузи на „Поход за семейството” е да се раждат повече деца в България. "Аз съм против демонстрацията на това каква ти е сексуалната ориентация, независимо дали става въпрос за хетеросексуален или хомосексуален човек. Но не съм против хомосексуалните хора и тяхната ориентация. Не съм краен човек, но съм против демонстрацията, против това, че някой казва, че е дискриминиран, а той всъщност не е", каза Балджийски.  Според  Добромир дискирминация към еднополовите двойки няма. 

Тази година мотото на „София прайд“ е „Различни хора, равни права“. Традиционно мероприятието се провежда пред Паметника на Съветската армия и започна в 16 часа. Очаква се да приключи на същото място около 22 часа.