Полицията в София получи четири високоскоростни автомобила, съобщиха от ОДМВР-София.

На официална церемония в сградата на ГДНП вътрешният министър, заедно с главния секретар на МВР и директора на ГДНП, връчиха ключовете на 86 автомобила за нуждите на пътна полиция в страната, четири от които получи Областна дирекция на МВР-София.

Това са първите от общо 462 моторни превозни средства, които са осигурени по обществена поръчка със средства от фонд „Пътна безопасност“. От тях 35 са високоскоростни, 200 са леки автомобили, а 227 – високопроходими. В автомобилите, които са на територията на столицата, реално се въвеждат и ПОС терминали, преминали през тестова среда. Това ще позволи на място нарушителят да плати наложената глоба по банков път. От 13 юли още 300 такива устройства ще бъдат въведени и в автомобилите на пътна полиция в страната, уточни вътрешният министър. 

Министър Стоянов коментира, че в резултат на предприетите и прилагани комплексни мерки –  засилен контрол по пътищата, отнемане на автомобили от пияни и дрогирани шофьори, повишаване на събираемостта, вече отчитаме положителни резултати. Той илюстрира тенденцията в цифри – от началото на годината до момента данните сочат 47 по-малко жертви в сравнение за същия период на миналата година, както и 40-процентно повишаване на събираемостта на наложените глоби.


„Днес правим голяма и силна крачка към победата с пътния травматизъм“, заяви министърът на вътрешните работи. Той пожела на колегите си да шофират внимателно и безаварийно и благодари на екипа от служители, положили огромни усилия за реализацията на проекта.  

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня