Перничани не са спокойни след разкритото убийство, призна кметът Росица Янакиева
49014

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Перничани не са спокойни след разкритото убийство, призна кметът Росица Янакиева

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Осветлението в Перник
  • Перничани не са спокойни след разкритото убийство, призна кметът Росица Янакиева
  • Осветлението в Перник

Перник не бива да бъде характеризиран като град на трагедиите - това, че се е случило толкова тежко престъпление в града, не трябва да ни кара да правим такива изводи. Това каза в интервю за Дарик кафе кметът на Перник Росица Янакиева. След като вчера беше открито тялото на 18-годишна Мирослава кметът призна, че перничани са притеснени от случилото се и не се чувстват спокойни в ежедневието си.

Кметицата изказа съболезнованията си на близките на Мирослава. „Надеждата, която са имали, че може би тя е жива, си е отишла и за тях остава мъката”, каза Янакиева.

Перничани са разтревожени, че по подобен начин приключи този тежък криминален случай, но той прави някои изводи в притесненията на всеки за неговите деца, в притесненията за това, че не се чувстваме спокойни и сигурни в ежедневието си, допълни тя.

Причините - липсата на ценности и респект към органите на реда

По думите на Янакиева всички трябва да си задават въпроса защо подобни случаи са част от българското ежедневие и кои са причините. „Трябва да мислим не само за това кой и как си е свършил работата за разкриването на престъплението, а за причините”, посочи кметът на Перник. Според нея те се коренят от една страна в моралните ценности, които вече са девалвирани. Казус, за който са отговорни всички - и семейството, и институциите в страната. Кметът на Перник посочи, че не познава лично човекът, който се предполага, че е убиецът. „Той има образование, не може да се говори за става дума за един примитивен начин на живот, т.е. нещо в цялата ни ценностна система и в обществото е сбъркано, което дава възможност подобни неща да се случват”, коментира още Янакиева.



„Трябва да търсим причината и в това, че обществения ред и сигурността не са във вида, в който трябва да бъдат. Както и респектът, който трябва да изпитва всеки български гражданин пред органите на реда”, посочи кметът на Перник. Допълвайки, че не става въпрос само за МВР, а и за другите органи, които са отговорност за сигурността - прокуратура, съд, ДАНС. „Смятам, че има още какво да се желае в работата и в еднопосочността на действията им - точно в областта на превенцията”, отбеляза тя. И допълни, че за нея е важно полицията да си върши работата както трябва преди да се случи подобна трагедия, а не след това.

Осветяват алеята в парка, където е станало отвличането

По повод коментари на перничани, че два месеца след отвличането на Мирослава, никой от властите не се е постарал да освети района около зала „Дружба”, където момичето е било видяно за последно на тренировка по таекуондо, кметът на Перник беше категорична, че градът е един от най-добре осветените в страната.

Още преди години общината е реализирала проект за енергийно ефективно осветление. „В конкретния случай се говори за осветяване на едни пешеходни пътеки, които преминават през парковата част на града. Пред залата и посоката на достъп, където живее момичето е осветено. По конкретните пътеки, за които става въпрос, сме започнали изграждането на инфраструктурата и имаме още малко работа”, уточни градоначалникът.

Още не били разкрити обирджиите в дома на кмета

Росица Янакиева каза, че бедността е една от причините за увеличаване на битовата престъпност в региона през последните години и се посяга вече дори на елементарно имущество. Въпреки, че подчерта, че Перник е толкова сигурен град, колкото и останалите български градове, тя посочи, че е важно полицията да си върши работата като превенция, а не само да разкрива престъпленията след това.

„Трябва да дадем възможност повече патрулиращи полицаи хората да срещат по улицата. Това създава чувството и за спокойствие, и за респект, и за по-голяма сигурност на обикновените граждани”, посочи още Янакиева.

Попитана дали вече има разкрития след обира на дома й през май миналата година, Росица Янакиева призна, че повече от половин година след кражбата няма никакъв резултат от търсенето и разследването. „Даже получих писмо от Районната прокуратура, с което ме информират, че ще върнат отново за доразследване случая срещу неизвестен извършител”, посочи кметът на града.

Вчера бе открит трупът на 18-годишната Мирослава Николова от Перник, която изчезна в края на миналата година. Задържаха двама за нейното убийство, но единият от тях се самоуби. Мирослава изчезна на 7 ноември вечерта след тренировка по таекуондо в Перник. Тя е изпратила писмо до близките си, в което обяснява, че е похитена.