Ден, след като беше избран за патриарх на Българската православна църква и Софийски митрополит, Даниил отслужи първата си литургия като глава на църквата.

От Видински митрополит до патриарх: България избра четвъртия си духовен глава (ОБЗОР)

"Задачите са много. Главата на Българската православна църква е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия синод и на народа ни, защото призванието на църквата е именно това да събира тези, които са разделени", каза новият патриарх Даниил преди първата си патриаршеска света литургия.

Той допълни, че "църква значи единство".

"Народ, който е призван от Бога да бъде заедно с него, да бъдат съединени в любов".

"Знаменателно е как през такива превратности, които са преминали през държавата ни и които е изтърпяла Рилската света обител, тя винаги е възстановявана. И просто много ясно се вижда подкрепата на на светеца, за неговото закрилничество, и действително той е един общобългарски покровител, който от една страна се застъпва пред Божия престол за всички нас, а от друга страна ни показва какъв е пътят на всички нас", каза новият патриарх Даниил.

"Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на Св. Иван Рилски. в Рилската света обител през 1469-та година. Рилският манастир това е първият български общонароден институт, който се възражда след падането на България под турско робство", каза той.

Патриархът допълни, че мястото на Иван Рилски сред нашите предци е изключително.

Той коментира и изказването на архимандрит Никанор, според когото изборът на Даниил за патриарх, не е правилен.

"Все пак сме хора. Да общуваме директно, а не през фейсбук", призова новият патриарх.

Видинският митрополит Даниил беше избран за четвърти патриарх, след като на 13 март почина патриарх Неофит. Новият патриарх беше избран с гласовете на 69 делегати на Четвъртия църковен събор, за неговия опонент митрополит Григорий гласуваха 66 делегати.

На интронизацията на Даниил Видински присъстваха представители на всички православна църкви, включително голяма делегация водена от Вселенския патриарх Вартоломей, който го определи като „Достоен“ и го прегърна.

Патриарх Даниил заяви, че приема патриаршеския кръст и ще се уповава на Бог в своето управление. В една от първите си изяви пред медиите след интронизацията той подчерта значението на вероучението в училищата и призова този предмет от свободноизбираем да се превърне в задължителен. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС, БНТ