Този избор идва в момент на изпитания и смут за цялото човечество. Ето защо отправяме поглед към вас да отстоявате единството и автокефалността на църквата ни. Да поддържате вярата, че православната ни църка ще бъде крепител на мира, да дава упование и напътствия на народа. Това заяви президентът Румен Радев в приветственото си слово към новоизбрания български патриарх.

Независимостта на Българската църква е духовна крепост и исторически повдиг. Тя е обединявала българския народ и го е превеждала през много изпитание. Във времена на униние нашите духовни водачи неведнъж укрепваха моралните ни сили, просвещаваха и упътстваха и успяваха да ни преведат не през една духовна зима.
 

Румен Радев патриарх Даниил
БТА



"Патриарх Неофит се радваше на огромна почит, който с такт и духовно водачество ни водеше през изпитанията. Ваше светейшество, пожелавам ви да устоявате единството на православието, да отстоявате авторитета на българската църква в семейството на православните църкви и да укрепвате отношенията с религиозните общности в България. Да насърчавате милосърдността и съпричастността към нуждаещите си", заяви Радев и пожела здраве и дълголетие на новия патриарх.

„Към ярката плеяда на вечни закрилници на България се присъедини и благопочившият патриарх Неофит, който се радваше на огромна почит. Със своята мъдрост, такт и духовно водачество ни напътстваше по спасителния път на християнските и общочовешките ценности“, допълни още Радев. 

„Ваше Светейшество, вярвам, че във вашата високо отговорна мисия и служение вие ще бъдете воден от любовта си към хората и към Бог. В днешния тържествен ден пожелавам да отстоявате единството на православието, да въздигате авторитета и достойното място на Българската патриаршия в семейството на православните църкви, да укрепвате и отстоявате нейната роля и градивност в обществото. С търпение да укрепвате традиционно добрите отношения към религиозните общности в България. Ревностно да насърчавате щедростта, милосърдието и съпричастността към нуждаещите се“, обърна се държавният глава към новоизбрания български патриарх. 

Президентът изрази вярата си, че днешният ден ще остане знаменателно събитие в летописа на Българската православна църква. От свое име и от името на българския народ Румен Радев пожела на новия патриарх здраве, дълголетие и благополучни дни начело на Българската патриаршия. 

„Бог да пази България!“, завърши словото си държавният глава Румен Радев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня