Фондация „От България за България“ раздава храна на социално слаби и болни хора в селата около Перник от април 2023 година. Ежеседмичните пакети са предоставени от Българската хранителна банка и обикновено съдържат олио, ориз, макарони, консерви с боб, домати, грах, царевица и нахут. В тях има и бисквити и сухо мляко, дарени от вносителите и производителите на тези продукти на Българската хранителна банка (БХБ), предаде NOVA.

Инициативата за даряване на храната е на водещата на Новините на NOVA Ани Салич. От този месец на помощ се включва и аварийният отряд към кмета на община Перник, който помага за разнасянето на пакетите до възрастните и болни хора. Сред тези, които получават хранителна помощ са изоставени възрастни хора, хронично болни и хора на социална пенсия.
 


Аварийният отряд в Перник има и много други функции. Спасителите заместват старата „Гражданска защита” - издирват хора в труднодостъпни терени и имат 8 акции съвместно с кметове и полиция, предимно за търсене на възрастни хора с деменция. Помощ им оказва и кучето Чада. В село Брезнишки извор Чада е открила 84-годишен мъж, който два дни е скитал в подножията на Любаш планина. В мината на село Жедна, в галерия, дълбока 16 метра, са открили мъртви баща и син, които копаели въглища.

Спасителите имат и необичайни задачи, понякога те спасяват граждани от стършели и оси. Когато пчелите се роят, им звънят хора, открили малки кошери в комина или на балкона си. Членовете на аварийния отряд са и квалифицирани алпинисти, готови да спасяват хора и при земетресения и наводнения. 



Доброволците са получили само един джип и дрон от кмета на Перник, а цялото останало оборудване си купуват сами. При помощните акции използват не само тази кола, но и своите лични автомобили. Те се надяват на още един високопроходим автомобил, за който да им съдейства общината или държавата. Докато очакват оборудване, те и следващия месец ще разнасят помощта от Хранителната банка и фондация „От България за България“ до нуждаещите се хора в Пернишката община.
NOVA