Фандъкова няма да даде пари за строеж на нови приюти за кучета
52018

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Фандъкова няма да даде пари за строеж на нови приюти за кучета
  • Фандъкова няма да даде пари за строеж на нови приюти за кучета

Столичната община ще предложи законови промени в текстовете, които дават права на надзорниците и осиновителите на бездомни кучета. Това каза кметът Йорданка Фандъкова и допълни, че не може един човек да надзирава по 60 бездомни кучета, но да не носи никаква отговорност ако те нападнат човек. Тя увери, че и днес ловните екипи работят в кв. „Малинова долина”, където преди дни глутница нападна възрастен мъж.

По повод твърдения на представители на организации за защита на животните, че зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска бездейства по проблема с кучетата, градоначалникът коментира, че разчита на Бояджийска и екипа й, който работи добре и контролира предприятието „Екоравновесие”. По-рано през деня организации за защита на животните поискаха оставката на зам.-кмета по екология.

Още в петък Фандъкова е провела разговори със земеделския министър Мирослав Найденов с настояване за спешни промени в наредбата. „За да можем да стартираме процедури за изграждане на допълнителни приюти. Аз категорично отказвам да дам такива пари. Докато аз съм кмет, няма да дам 6 млн. лева за приют за 500 кучета. Може да не построя нито един приют, но 6 млн. лева няма да дам”, заяви тя.

Така с увеличения брой на ловните екипи и помощта на районните кметове трябва да се увеличи броят на прибраните агресивни кучета и глутници, обясни още кметът. „За мен кучетата, които пречат на хората да минават свободно и да живеят спокойно, са  агресивни. Не можем да чакаме някой да бъде ухапан, за да се установи, че кучето е агресивно”, каза Фандъкова. 



Агресивността ще се определя от комисия в състав - директор на приюта в Сеславци, ветеринарния лекар на „Екоравновесие” и представител на Агенцията по безопасност на храните. Това каза още Фандъкова и добави, че организациите за защита на животните са добре дошли ако искат да строят приюти със свои средства, като ще получат съдействието на общината.

Кметът обясни, че натискът от отделни екоорганизации е голям и продължава. „Докато има организации, които печелят от тази дейност, трудно можем да си свършим работата”, категорична беше тя и допълни: „Има дори съмнения за провокации. В една детска градина сутринта е подхвърлено семейство малки кученца. Това е желание сега да се закарат тези кучета сега там и да се докаже, че там работят някакви мародери”.

Фандъкова поясни, че предприятието „Екоравновесие” разполага с бюджет от 800 000 лв., от които 230 000 лв. са за заплати. Останалите трябва да се ползват по предназначение, каза още тя.