Фандъкова няма да дава пари за луксозни приюти за кучета
Фандъкова няма да дава пари за луксозни приюти за кучета / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Фандъкова няма да даде пари за строеж на нови приюти за кучета
52018
Фандъкова няма да даде пари за строеж на нови приюти за кучета
  • Фандъкова няма да даде пари за строеж на нови приюти за кучета

Столичната община ще предложи законови промени в текстовете, които дават права на надзорниците и осиновителите на бездомни кучета. Това каза кметът Йорданка Фандъкова и допълни, че не може един човек да надзирава по 60 бездомни кучета, но да не носи никаква отговорност ако те нападнат човек. Тя увери, че и днес ловните екипи работят в кв. „Малинова долина”, където преди дни глутница нападна възрастен мъж.

По повод твърдения на представители на организации за защита на животните, че зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска бездейства по проблема с кучетата, градоначалникът коментира, че разчита на Бояджийска и екипа й, който работи добре и контролира предприятието „Екоравновесие”. По-рано през деня организации за защита на животните поискаха оставката на зам.-кмета по екология.

Още в петък Фандъкова е провела разговори със земеделския министър Мирослав Найденов с настояване за спешни промени в наредбата. „За да можем да стартираме процедури за изграждане на допълнителни приюти. Аз категорично отказвам да дам такива пари. Докато аз съм кмет, няма да дам 6 млн. лева за приют за 500 кучета. Може да не построя нито един приют, но 6 млн. лева няма да дам”, заяви тя.

Така с увеличения брой на ловните екипи и помощта на районните кметове трябва да се увеличи броят на прибраните агресивни кучета и глутници, обясни още кметът. „За мен кучетата, които пречат на хората да минават свободно и да живеят спокойно, са  агресивни. Не можем да чакаме някой да бъде ухапан, за да се установи, че кучето е агресивно”, каза Фандъкова.

Агресивността ще се определя от комисия в състав - директор на приюта в Сеславци, ветеринарния лекар на „Екоравновесие” и представител на Агенцията по безопасност на храните. Това каза още Фандъкова и добави, че организациите за защита на животните са добре дошли ако искат да строят приюти със свои средства, като ще получат съдействието на общината.

Кметът обясни, че натискът от отделни екоорганизации е голям и продължава. „Докато има организации, които печелят от тази дейност, трудно можем да си свършим работата”, категорична беше тя и допълни: „Има дори съмнения за провокации. В една детска градина сутринта е подхвърлено семейство малки кученца. Това е желание сега да се закарат тези кучета сега там и да се докаже, че там работят някакви мародери”.

Фандъкова поясни, че предприятието „Екоравновесие” разполага с бюджет от 800 000 лв., от които 230 000 лв. са за заплати. Останалите трябва да се ползват по предназначение, каза още тя.