България се нарежда до страните от Третия свят по отношение на слепотата
72017

Your browser doesn’t support HTML5 audio

България се нарежда до страните от Третия свят по отношение на слепотата
  • България се нарежда до страните от Третия свят по отношение на слепотата

България се нарежда до страните от Третия свят, при които основна причина за слепота е старческото перде.

Около 80% от очните операции у нас са на перде, а сред факторите то да се появява при все по-млади хора, са увеличаването на озоновата дупка и начинът на хранене.

Това разказа пред Дарик един от най-добрите очни хирурзи в България д-р Веселин Даскалов.

В предаването „Най-добрите лекари" специалистът посочи още, че за разлика от държавите зад бившата Желязна завеса, нашата е единствената, която не заплаща напълно капките, които пациенти с глаукома трябва да приемат цял живот. У нас тези капки са покрити от Здравната каса едва наполовина, струват 35 лева и от тях се нуждаят предимно пенсионери, които не могат да си ги позволят.



Абсолютен мит е, че катарактата или така нареченото перде може да бъде излекувано само с капки и без оперативна намеса, категоричен е д-р Веселин Даскалов.

„Статистиката е фрапираща, ние все още сме до страните от Третия свят, при които основната причина за слепота е катарактата - това е типично за тези страни. Има и тенденция за подмладяване. Но това е въпрос е на много фактори - начин на живот, разширяване на озоновата дупка, увеличаване на ултравиолетовите лъчи, достигащи до земята, хранене, генетика. Много фактори влияят върху развитието на катарактата, но ако ние по-рано я оперираме, е по-успешно. Ако преди, години наред, ние чакахме пердето да „узрее", сега вече не чакаме", каза още специалистът.

Освен, че родният пациент е принуден да си заплаща имплантите при операциите на очи, болните от глаукома трябва да плащат и половината от цената на капките за очи, които се използват доживот, добави той.

„Тези пациенти се нуждаят от капки цял живот, както диабетно-болният се нуждае от инсулин. Тези пациенти и медикаменти не са реимбурсирани 100%, а от тях се нуждаят пациенти в ниското социално ниво на обществото - това са пенсионери. А знаете, че в България има таван на пенсиите, а в същото време ние плащаме едни скъпоструващи лекарства", обясни Даскалов.

Той посъветва по-сериозно внимание на зрението си да обърнем, още когато установим, че то отслабва при четене. Посещението при офталмолог веднъж годишно, след навършването на 40 години, е повече от препоръчително.