Борисов се закани да гости лидерите на ЕС с храна второ качество
97166

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Борисов се закани да гости лидерите на ЕС с храна второ качество
  • Борисов се закани да гости лидерите на ЕС с храна второ качество
Ние не сме виновни, че сме по-изостанали. Това обясни премиерът Бойко Борисов на еврокомисари, министри и евродепутати по време на форум за двойния стандарт при храните в Европейския съюз и у нас. Пред делегатите в конференцията министър-председателят обясни, че единството на ЕС означава и един стандарт.

Ядем храни с по-ниско качество, но по-скъпи, отколкото в Европа

Премиерът Бойко Борисов изрази възмущението си от факта, че редица изследвания показват различия в качеството на хранителните продукти у нас и в Западна Европа: "Дори не ми е минавало през ума, че е възможно такива големи авторитетни компании да си позволят да правят подобно нещо. Не ви ли се струва безобразен терминът "национален вкус за бебета"? Кой умник в Европа изследва едно бебе за вкуса му и че обича палмово масло и по-малко мляко? И постави 100 млн. души да се чувстват като аборигени. Сигурно даже аборигените живеят доста по-добре. Ние се отнасяме с голямо доверие към вас. Изведнъж се оказва, че нацията става все по-болна, защото, когато се приемат с тонове палмово масло, министърът на здравеопазването може да каже какво се случва".

Манолова предлага европейски орган да следи за двоен стандарт при храните



Борисов разказа и спомен от казармата: "Бих се пошегувал, защото българите ще го разберат. По време на комунизма, когато българските мъже служехме задължително в казармата, имаше надпис: „Службата е тежка, но за сметка на това продължителна“. Сега можем да сложим – „Храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи“.
 
Премиерът се обърна и към омбудсмана Мая Манолова: "Тя понеже е по-добричка, казва, че техните храни на обедите и вечерите ще бъдат такива, каквито трябва. Аз сега ще направя така, че на 16 и 17 май това, което ядат българите, да го дам на моите колеги. Да видим техните служби за сигурност как ще го оценят, когато идват, да им даваме подобна храна. Дали ще я хапват с удоволствие - така, както около 130 млн. българи го правят".


Еврокомисар Йоурова за идеята за ОЛАФ за храните: На същото мнение съм



Единството на Европейския съюз означава един стандарт. Тези, които сме по-изостанали, не сме виновни. Когато са седнали Сталин, Рузвелт и Чърчил и са си разпределили света, ние сме попаднали от тази страна на бариерата. Какво сме виновни ние? И сега бързаме, дисциплинирани сме, искаме да наваксаме", допълни Борисов, като подчерта, че темата с двойния стандарт при храните ще продължи да стои на дневен ред, докато не бъде решена.
 
Борисов обаче не уточни на 16 и 17 май, когато в София ще се проведе среща на върха, кои хранителни продукти с по-ниско качество ще консумират лидерите от Европейския съюз.

Сесилия Малмстрьом: Потребителите в Европа трябва да имат еднакви права, независимо къде живеят