Близки на деца, загинали при пътни произшествия, настояват да няма съкратен съдебен процес при престъпления на пътя, както и когато има грубо нарушение на Закона за движение по пътищата, те да се преследват като умишлени престъпления. 

Днес те излязоха на протест пред сградата на Народното събрание, а след това се срещнаха с представители на ръководството на прокуратурата

Иван Спасов, организатор на протеста, посочи, че трябват спешни промени в наказателното законодателство и в Закона за движение по пътищата. „Докато няма справедливост, няма да спрем с протестите“, посочи той и добави, че предвиждат затваряне на магистрали и по-големи пътища. Според него има умисъл, когато някой шофира с превишена скорост в населено място или след употреба на алкохол и наркотици, поради това този вид нарушения трябва да се преследват като умишлени престъпления.

Организаторът на протеста обясни, че на срещата с прокуратурата е обсъдено да се ускори работата по делата, които са в досъдебна фаза, а близките на загинали деца са се интересували дали присъдите по техните дела са протестирани от държавното обвинение. 

Спасов добави, че пред Народното събрание при тях са дошли представители на две парламентарни групи - ГЕРБ-СДС и "Възраждане", като са им казали, че са внесени законови промени и ще ускорят работата по тях. Депутатите са ги призовали да говорят с представители и на другите парламентарни групи, за да се получи съгласие.
Константин Костов/БТА