Пристигна българската делегация с Благодатния огън, която беше изпратена до Божи гроб в Йерусалим. 

Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим

Делегацията е водена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.
 



Малко след 19 ч. огънят пристигна на правителствения терминал на летище София, където по традиция се посрещат от духовници от епархиите в страната, които вземат от огъня за вечерното празнично богослужение.

Изпросихме мир и благодат за българския народ и православния свят, каза Митрополит Киприан след пристигането на делегацията в София. Той разказа, че тази година е имало по-засилени мерки за сигурност, спрямо минали години.

 



Митрополит Киприан изрази благодарност за осъществения полет и организацията в Израел на посланика ни там, както и на началника на отдел "Протокол" на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия Емил Велинов
 

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23:40 ч. фенерът с Благодатния огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата и с литийно шествие ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където се очаква празничното Пасхално богослужение да се води от Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

През миналата година по решение на Светия Синод български духовници не отпътуваха към Светите земи заради ограничението в броя на посетителите. Така в църквите се раздаде от Благодатния огън от 2021 г.