Вулканът Ибу в източна Индонезия изригна, като в продължение на пет минути изхвърляше в небето стълб от пепел, който образува тъмни облаци на височина 5000 метра, съобщиха официални лица, цитирани от Асошиейтед прес.

"Вулканичните земетресения все още са интензивни, така че има потенциал и за бъдещо изригване", заяви Хендра Гунауан, ръководител на Центъра за вулканология и смекчаване на геоложки бедствия. След изригването на вулкана в петък центърът повиши равнището на тревога до трето по четиристепенната скала. Местните власти са подготвили палатки за евакуация, но все още не е съобщено за издадена заповед.

Длъжностни лица посъветваха жителите и туристите да не извършват никакви дейности в радиус от 5 км от кратера на Ибу. Над 13 000 души живеят в радиус от 5 километра от северната страна на кратера, каза Гунауан.

Вулканът с надморска височина от 1325 метра се намира на северозападното крайбрежие на отдалечения остров Халмахера. В Индонезия, архипелаг с население от 270 милиона души, има 120 активни вулкана. Страната е предразположена към вулканична дейност, тъй като се намира на тихоокеанския "огнен пръстен"  – област на интензивна вулканична дейност.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Иванова/БТА