Израелската армия навлиза все по-дълбоко в Рафах въпреки засилващия се международен натиск да не предприема сухопътна операция в този град в най-южната част на ивицата Газа, където се смята, че са струпали 1,3 милиона жители на крайбрежната палестинска територия - повече от половината от нейното население, възлизащо на 2,3 милиона души. Израелското правителство обаче отхвърля призивите, като се аргументира, че без такава офанзива няма да може да разгроми палестинското ислямистко движение, което предизвика войната с изненадващото си смъртоносно нападение в Южен Израел на 7 октомври, и така да гарантира сигурността на жителите на страната.

Вчера държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отправи най-острите си критики към Израел от началото на конфликта преди повече от седем месеца. Една голяма операция в Рафах би предизвикала хаос и анархия, без да елиминира "Хамас", предупреди Блинкън, цитиран от Франс прес.

По-рано в неделя той каза, че Израел няма "надежден план", за да защити цивилните, намерили убежище в Рафах, предаде Ройтерс.
Около 300 хиляди от тези хора бяха принудени да бягат за втори път - този път от града, където се бяха подслонили.


Египет от своя страна даде да се разбере, че сключеният преди десетилетия мирен договор с Израел може да бъде поставен под въпрос, предаде ДПА.

Засилващият се международен натиск обаче засега не дава резултат. Завчера израелската армия нареди нови евакуации в Рафах, докато се подготвя да разшири своята офанзива.

Тя се аргументира, че хиляди бойци и редица лидери на "Хамас" са се укрили в града, и без операция там палестинското ислямистко движение не може да бъде разгромено и да престане бъде заплаха, както и да бъдат освободени взетите при нападението на 7 октомври заложници, които остават в плен.

Тази обосновка има своята логика. Показателно е, че трима души бяха ранени при ракетна атака срещу южния израелски град Ашкелон в нощта на събота срещу неделя, предаде ДПА.

От друга страна, израелската армия се сражаваше вчера с палестински бойци на много места в ивицата Газа, включително в северни райони, които тя обяви за прочистени още преди месеци, отбелязва Асошиейтед прес. Според агенцията движението "Хамас" се е възползвало от вакуума в областта на сигурността, за да се прегрупира.

Показателно е, че израелски танкове се появиха вчера в град Джабалия, в северната част на ивицата Газа, както съобщи Ройтерс.
Броят на убитите в палестинската територия от 7 октомври вече е достигнал 35 хиляди според местните власти, контролирани от "Хамас". Тези данни не са потвърдени по независим път.

Израелската армия предприе операцията в отговор на нападението на "Хамас" в Израел, при което в  бяха убити близо 1200 души, а над 250 бяха взети за заложници.

Изтеглянето на израелската армия от останалите райони в Газа, където тя обяви още преди месеци, че е постигнала своите цели, изглежда е открило широки възможности пред групировката, посочва АП. Да, Израел на практика е блокирал тясната крайбрежна ивица с площ от около 365 квадратни километра, но вътре цари хаос и безвластие.

Израелското правителство за момента не е представило подробен план за следвоенното управление на Газа. То обаче вече загатна, че страната ще запази за неограничен период от време контрол върху ситуацията в областта на сигурността.

Освен това израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли предложения от Съединените щати план Палестинската автономна власт да управлява след войната Газа с помощта на арабски и други мюсюлмански страни. Правителството на Нетаняху е твърдо против създаването на независима палестинска държава, припомня АП.

Впрочем САЩ изостриха тона към Израел през последните дни, макар непоколебимата им подкрепата за техния близък съюзник в Близкия изток засега да не изглежда застрашена. 

И така, при условие че в Газа няма функционираща власт и не може да се говори за обществен ред, "Хамас" получава възможност да се възстанови, дори в най-тежко пострадалите при израелската операция райони.

Израелската армия "сега влиза в Джабалия за втори път и в (квартал) Зейтун (в град Газа) за трети. И тя ще продължи да влиза и излиза", написа авторът на коментарни статии във вестник "Маарив" Бен Каспит.

Неговите думи изразяват засилващото се усещане за неудовлетвореност и безизходица, което изпитват мнозина израелци, отбелязва АП.
Каспит предупреди, че "режимът на "Хамас" не може да бъде свален, без да бъде подготвена алтернатива, правейки паралел с военните операции на САЩ в Афганистан и Ирак. "Единствените хора, които могат да управляват Газа след войната, са самите нейните жители, с голяма подкрепа и помощ отвън", изтъкна той.

Впрочем петима израелски войници бяха убити в Зейтун в петък - не само болезнено напомняне за високата цена, която плаща страната, но и нагледен пример защо една операция в Рафах вероятно няма да довърши "Хамас".

Един от основателите на палестинското ислямистко движение Абдел Азиз ар Рантиси бе казал, че Израел може да убие колкото си иска лидери на "Хамас", но "Хамас" няма да умре. Самият доктор Рантиси загина при израелски въздушен удар на 17 април 2004 г. - в разгара на Втората палестинска интифада. Оттогава изминаха две десетилетия, но тези думи се оказаха пророчески. Защото "Хамас" не е организация с ясна структура, а идея, както обяснява в своята книга "Син на Хамас" отреклият се от движението Мосаб Хасан Юсуф - син на един от неговите основатели шейх Хасан Юсуф.

Въпреки това операцията в Рафах е необходима от гледна точка на Израел, ако не да унищожи, то поне да отслаби радикалната групировка. Защото това на практика е единственият град в Газа, където военната инфраструктура на "Хамас" е непокътната, а представители на движението може да са се скрили все още необезпокоявани, поне по земя.

"Напомням на нас и на целия свят: ние никога не сме искали и не сме избирали тази ужасна война. Нито тази, нито предишните", каза вчера израелският президент Ицхак Херцог, цитиран от ДПА, на главната церемония на Стената на плача в Йерусалим по време на отбелязвания в страната ден в памет на падналите във войните и жертвите на тероризма. Той предупреди, че "докато нашите врагове се опитват да ни унищожат, ние няма да оставим мечовете си."

И докато правото на самоотбрана е легитимно, то това не отменя задължението за спазване на международното право. А в петък, присъединявайки се към хора от критики, администрацията на президента на САЩ Джо Байдън спомена за достоверни данни, че Израел може да не е защитил цивилни.

Израел отхвърля обвиненията, като уверява, че се опитва да избягва цивилните жертви, и на свой ред обвинява "Хамас" за многото жертви, като се аргументира, че бойци на движението се крият в гъстонаселени жилищни райони, обобщава Асошиейтед прес.

Подкрепата на западните партньори начело със Съединените щати и възпирането на заклетия враг Иран и неговите съюзници в Близкия изток от по-пряко въвличане в конфликта осигуряват на Израел известна свобода за действие. Асиметричният характер на войната обаче загатва, че тя няма да приключи скоро, нито по решаващ начин. Като че ли от ключово значение ще е следвоенната стабилност в ивицата Газа и по-общо: намирането на решение на израелско-палестинския конфликт.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Станоев/БТА