Пристигна българската делегация с Благодатния огън, която беше изпратена до Божи гроб в Йерусалим. 

Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим

Делегацията е водена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.
 

делегация огън летище
БТА



Малко след 19 ч. огънят пристигна на правителствения терминал на летище София, където по традиция се посрещат от духовници от епархиите в страната, които вземат от огъня за вечерното празнично богослужение.

Изпросихме мир и благодат за българския народ и православния свят, каза Митрополит Киприан след пристигането на делегацията в София. Той разказа, че тази година е имало по-засилени мерки за сигурност, спрямо минали години.
 

делегация огън летище
БГНЕС



Митрополит Киприан изрази благодарност за осъществения полет и организацията в Израел на посланика ни там, както и на началника на отдел "Протокол" на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия Емил Велинов
 

делегация огън летище
БТА

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23:40 ч. фенерът с Благодатния огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата и с литийно шествие ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където се очаква празничното Пасхално богослужение да се води от Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

През миналата година по решение на Светия Синод български духовници не отпътуваха към Светите земи заради ограничението в броя на посетителите. Така в църквите се раздаде от Благодатния огън от 2021 г.