Клиентите ще могат да следят потреблението си на ток онлайн
„Умни електромери“ ще се грижат за сметките за електроенергия
101503

Your browser doesn’t support HTML5 audio

„Умни електромери“ ще се грижат за сметките за електроенергия
  • „Умни електромери“ ще се грижат за сметките за електроенергия
Инсталирането на т.нар. умен електромер ще даде възможност да се следи потреблението на ток на всеки 15 минути. С показанията от него могат да се обжалват сметки за електроенергия, с които потребителят не е съгласен.

Парламентът при окончателни промени в Закона за енергетиката, с които потребителите на електроенергия ще могат да проверяват потреблението си на ток онлайн чрез монтиране на „умен“ електромер. С промените се предоставя възможност за поставяне на интелигентни измервателни системи и безплатен достъп до данни в реално време, което би спомогнало за по-добър енергиен мениджмънт от страна на крайните клиенти и търговците на електроенергия.

Оказва се обаче, че на този етап не всеки може да поиска от енергодружеството да му инсталира подобен уред, ако електрическата мрежа е остаряла.
 
Малките производители на ток излизат на свободния пазар от 1 юли

Ползата би била за постигане на по-ниски разходи за балансиране. С тази промяна се прави опит за интегриране на пазара на клиентите с такива средства за търговско измерване. Разходите по монтирането на системата ще са за сметка на крайния клиент, а самото средство за търговско мерене остава собственост на съответния оператор.

 
"Тези уреди могат да бъдат доброволно поискани от потребителите и трябва да бъдат монтирани до 30-тия ден след тяхното поискване. Така крайният клиент ще може да контролира своето потребление онлайн и съответно - да контролира своята цена. Това дава възможност за реално плащане на това, което е потребил", обясни председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов.

"Сега всеки един потребител е на график. Този график се определя от енергодружеството и потребителят не може да го следи и не може да го променя, само дружеството има достъп до него. Той дава на съответния търговец, който му доставя електрическа енергия, именно графика, които самото енергоразпределително дружество предоставя. Електрическата енергия в отделните часове на деня е с различна цена, т.е. не може да постигне енергийна ефективност. Особено ако е малко или средно производство това е много важно за него, защото по този начин той ще може да контролира своето потребление и да определя своята цена. Това дава възможност за реално плащане на това, което е потребил", разясни още Николов.