Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че очаква Европейският съюз да се договори за удължаване на икономическите санкции срещу Русия преди срещата на върха на ЕС под негово председателство в средата на следващия месец, предаде Ройтерс.

През юли ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия

Според Туск няма промяна в позицията на съюза за санкциите. "Позицията ни за санкциите е ясна - те са тясно обвързани с пълното осъществяване на договореностите от Минск", отбеляза той, цитиран от ТАСС.

Европейските лидери: Русия иска да отслаби ЕС

На 15 септември ЕС удължи с половин година действието на санкциите срещу физически и юридически лица от Русия и Украйна. В черния списък на съюза влизат висши руски ръководители, политици, бизнесмени и членове на силови ведомства, както и всички членове на ръководствата на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР).

Украинският президент Петро Порошенко изрази предпазлив оптимизъм, че американското правителство при новоизбрания президент Доналд Тръмп ще продължи да подкрепя санкциите срещу Русия, посочва Асошиейтед прес.



На срещата на върха ЕС-Украйна в Брюксел Порошенко каза, че в разговор с него Тръмп е засегнал темата за анексирането на Крим и за конфликта в Източна Украйна.

Путин ще плати висока цена за приятелството на Тръмп

"Имах възможността да му дам много подробна информация за актуалното положение в източната част на страната ми и Крим", каза пред репортери Порошенко. Той подчерта, че Украйна се ползва с подкрепата на висши представители и на двете водещи партии в САЩ и че не очаква това да се промени.

Източник: БТА