Отстраниха шефката на Агенцията по вписванията, дала си 48 000 лв. бонуси
50410

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Отстраниха шефката на Агенцията по вписванията, дала си 48 000 лв. бонуси
  • Отстраниха шефката на Агенцията по вписванията, дала си 48 000 лв. бонуси

48 000 лева бонуси общо за месеците от юни до декември си е дала шефката на Агенцията по вписванията Виолета Николова. След проверка на Инспектората в Министерството на правосъдието тя беше освободена от поста от министър Диана Ковачева. На мястото на Николова е назначен Юлиан Митев - досегашният началник на дирекция „Съдебна дейност и информационни технологии" към Висшия съдебен съвет.

Начислените от Николова бонуси могат да се окажат много повече. Това обаче ще ясно в края на март, когато ще са готови резултатите от финансовия одит във ведомството. Министър Ковачева посочи, че самата Николова й е обяснила, че си е дала бонусите сама на себе си, защото такова е разбирането й за наредба по въпроса.

„По принцип наредбата позволява разпределянето на допълнително материално стимулиране за служителите в Агенцията по вписванията въз основа на ясно разписани критерии. Би следвало да поиска от министъра на правосъдието да индивудиализира размера на ДМС-то. Министърът на правосъдието трябва да определи дали и в какъв размер да бъде допълнителното материално стимулиране за изпълнителния директор, което не се е случило", каза Ковачева.

В добавка се оказало, че Николова не вършела и задълженията си спрямо очакванията. „Втората причина, заради която отстраняваме на практика изпълнителния директор на Агенцията по вписванията, е оценката за незадоволителна работа на агенцията, свързана с внедряването на софтуер. Една от причините, поради които България се намира в ситуация на наказателна отговорност, заради това, че европейските търговски дружества не могат към момента да се вписват в Търговския регистър", каза правосъдният министър.



Все още не е ясно дали на Николова може да се търси наказателна отговорност, тъй като не е готов одитният доклад.

Средния размер на начислените бонуси на най-заслужилите служители на агенцията е бил около 500-600 лева на месец.

Заради скандал с раздадени бонуси в петък оставка подаде управителят на Националната здравноосигурителна каса Нели Нешева.