На церемония в Община Монтана наследници на Константин Рапонски дариха на местната община голям имот в центъра на село Доктор Йосифово.

Дъщерята на Рапонски - Лилия Константинова Чаушева, съобщи, че имотът е с двор от 1200 квадратни метра, две масивни къщи и две масивни стопански постройки. Наследниците, които са много, са решили заедно да дарят имота на община Монтана, за да се използва за общественополезни дейности.

До 1944 г. Константин Рапонки е имал фабрика за производство на памучни прежди в село Мърчево, община Бойчиновци, живял е в родното си село Доктор Йосифово. След 1944 година фабриката е национализирана, а той е работил в местното земеделско стопанство.

Лилия Константинова е родена в Доктор Йосифово, но от 13-годишна живее и учи в София. Родът ѝ многократно е дарявал различни неща. Кметът на Монтана Златко Живков прие ключовете от имота и връчи удостоверение за дарител на Лилия Чаушева.


Той посочи, че такъв голям имот досега никой не е дарявал на Община Монтана, макар да е имало и други големи дарения в пари и техника.

Най-голям дарител остава Кирил Маринов, който наскоро почина в Германия, но преди това дари средства, техника и автомобили на Община Монтана за над 1 милион лева.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Цветомир Цветков, БТА