Пациентът е в добро състояние
В областната болница във Велико Търново спасиха мъж, погълнал зъбна протеза, заседнала в хранопровода с ендоскопска интервенция, съобщиха от лечебното заведение.

В отделението по Гастроентерология на Многопрофилната областна болница за активно лечение (МОБАЛ) „Д-р Стефан Черкезов" оказаха спешна помощ на 52-годишен мъж със случайно погълната и заседнала в хранопровода зъбна протеза.

Сложната ендоскопска интервенция е извършена от началника на отделението д-р Яна Колева. Мъжът е потърсил помощ в "Спешното отделение" в сряда вечерта и е казал, че няколко часа по-рано, при хранене, внезапно почувствал откачане и погълнал частична зъбна протеза.

След дефектирала протеза и тежка фрактура: Медици спасиха крака на мъж от Търговище


"Ендоскопската операция е продължила 45 минути,
като в тези случаи е необходима изключителна прецизност, защото при изваждането е имало проблем с металната кука фиксирала протезата към стената на хранопровода", обясни д-р Яна Колева.

Пациентът е в добро състояние. Липсват ранни усложнения. Лечението, наблюдението и възстановяването продължават. Според лекарите такива случаи не са изключение.

"Имахме няколко инцидента, при които са консумирани колбаси с неотстранено найлоново покритие", припомни лекарят. Преди няколко години пациент поглъща цяла, необелена наденица, която засяда във физиологично стеснение на хранопровода.

"Отново отстраняването на проблема е по ендоскопски път. При тези манипулации най-голям риск крият твърдите тела, с остри ръбове. При тях съществува опасност от нараняване на хранопровода и последващи усложнения като кървене, тежки възпалителни процеси в белия дроб и в структурите около хранопровода, перфорации", допълни д-р Колева.

Ендоскопските изследвания представляват голяма част от работата в отделението, като само от началото на 2024 г. до този момент са извършени над 740 интервенции. При тях се извършват и манипулации по отстраняване на полипи, спиране на кръвотечения.

Отделението на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ поема 90% от спешните случаи в десетте общини на областта. Отскоро то разполага с ехографска апаратура, позволяваща разширяване обема на извършваните изследвания, и подобряване качеството на диагностичния процес.

Ехографът представлява висок клас ултразвукова система за неинвазивна диагностика в гастроентерологията. Позволява многократност на изследването без странични ефекти спрямо пациента. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Марина Петрова, БТА