При първа регистрация в България автомобилите втора употреба ще получават неутралния осми клас по новата система „бонус-малус“ за определяне на цената на застраховката „Гражданска отговорност“. Това уточни за Дарик Владимир Савов от Комисията за финансов надзор (КФН). Преди ден комисията публикува за обществено обсъждане наредбата за новата система, която се очаква да влезе в сила от следващата година.
 
И автомобилът, и собственикът, и водачът му ще имат клас по новата система „бонус-малус“. Когато класовете на автомобила и собственика се различават, то при определяне на цената на „Гражданската отговорност“ за следващата година ще се взима по-високият клас, който от своя страна ще оскъпява и самата застраховка.

Нарушителите на пътя ще плащат до 4 пъти по-скъпа „Гражданска отговорност“
 
Ако продадете колата си, то тя ще премине в ръцете на новия собственик с класа, който е получен на базата на вашите провинения или на провиненията, които е направил друг шофьор с вашата кола.
 
Как ще се определят цените на автомобилите втора употреба след влизане в сила на новите правила, обяснява Владимир Савов от Комисията за финансов надзор: "Продавачът и купувачът ще влязат в преговори. Купувачът ще каже, че заради високият клас иска отстъпка от 1000 лева, другият ще каже, че дава 800 и ще се споразумеят. Идеята е собственикът на МПС да внимава на кого дава да го кара. Ако синът ми, с месец шофьорски стаж, дойде и иска да покара колата, в новата ситуация е още по-вероятно да му кажа не. Собственикът като продава колата, трябва да внимава в какво застрахователно състояние е, тоест той трябва да внимава на кого я дава, защото ще му бъде по-трудно да я продаде. Купувачът от своя страна трябва да си помисли не само какви са й техническите характеристики - колко коня е, на колко годни е и какъв й е пробегът, а да провери какъв е и класът й "бонус-малус". И след това влиза в преговори. Ако не иска, може да си купи ръка втора ръка, внесена от Германия, както правят всички, която няма клас "бонус-малус", защото не е карана в България".


„Гражданска отговорност“ за 1000 лв. - възможно ли е това? (ВИДЕО)
 
Тоест новата система „бонус-малус“ няма да се отразява при покупката на автомобили, внесени от други страни.
 
Информация за това какъв е класът на автомобил, който искате да купите от български собственик пък ще се получава от единната информационна системата на МВР и Гаранционния фонд. Системата ще се синхронизира в следващите месеци, а на практика новата "бонус-малус" методика ще заработи в пълния си вид през 2020 година. Цената на „Гражданската отговорност“ тогава ще се изчислява и на базата на провиненията на водача или собственика на автомобила в предишните 12 месеца.