Коментари след оставките на министрите Трайчо Трайков и Стефан Константинов
Коментари след оставките на министрите Трайчо Трайков и Стефан Константинов / снимки: Sofia Photo Agency
Коментари след оставките на министрите Трайчо Трайков и Стефан Константинов
51363
Коментари след оставките на министрите Трайчо Трайков и Стефан Константинов
  • Коментари след оставките на министрите Трайчо Трайков и Стефан Константинов

Оставката на здравния министър беше очаквана, но ме изненада оставката на икономическия министър Трайчо Трайков. Това коментира в ефира на Дарик лидерът на СДС Мартин Димитров.

„Тъмните съмнителни кръгове, които аз наричам „енергиен октопод", се намесиха и отстраниха Трайков. С Трайков сме имали сериозни различия, например АСТА, начина на подписване. Между нас имаше сериозен конфликт по тази тема, но по отношение на „Белене" Трайков се опитваше да доведе все пак някаква форма на прозрачност. Той потвърди нашите сметки, че проектът би струвал около 10 милиарда евро, и е първият министър, който е признал това нещо, което беше важно за българската държава и за темата", каза още Димитров.

„В интервюто си тази сутрин премиерът първо спря АЕЦ „Белене" и в следващите 20 минути го пусна. Самият той по темата Трайчо Трайков говори повече за АЕЦ „Белене", с което той за мен косвено призна, че причината за махане на Трайчо Трайков е „Белене", защото Трайков не желае, и това му прави чест, не желае да клекне и да приеме всичките тези щуротии, които смята да прави т. нар. енергиен октопод", коментира още Мартин Димитров.

Коментари след оставките на министрите Трайчо Трайков и Стефан Константинов
netinfo

Правителството няма ходове, които да го спасяват - оттук нататък започва агония, която може да завърши и преди края на мандата на тази власт. Това коментира в ефира на Дарик Румен Овчаров по повод двете министерски оставки. Той посочи, че който и да стане здравен министър няма да може да реши нищо в този сектор в оставащото време до следващите избори. Иначе по повод оставката на икономическия министър Трайчо Трайков Румен Овчаров коментира слабостите в работата му. „Трайков не направи абсолютно нищо в основните направления, за които отговаряше. Не че не схващаше проблемите, но той тока и не успя да отстои нито едно решение, което смяташе за правилно. Не прояви никаква твърдост като управленец", категоричен е Овчаров, който бе министър на икономиката и енергетиката в първите години от мандата на кабинета „Станишев".

Коментари след оставките на министрите Трайчо Трайков и Стефан Константинов
netinfo

Позор за правителството е, че Трайчо Трайков бе толкова дълго министър, въпреки че провали два туристически сезона и проекта АЕЦ „Белене". Това заяви депутатът от Коалиция за България Румен Петков. По думите му Трайков всеки ден е имал поводи за оставка, а сега не трябва да се търсят нови министри, а ново правителство.

„Въпросът е защо чак сега подава оставка. Той провали два туристически сезона, провали проекта „Белене", който е български проект и който е от изключително значение за нашата енергийна икономическа сигурност. Трябваше да се пооцапа в Катар с бизнес форума, за да си подаде оставката. Въпросът е, защо чак сега, а не защо я е подал. Той всеки ден имаше повод да си подаде оставката. Може ли да провалиш летния сезон със скандала с неизвозените туристи, да не изпълниш разпоредби на ЕС. Може ли да провалиш зимния сезон - една седмица нямаше ток в отделни комплекси, и да седиш министър, който отговаря за туризма. Позор за това правителство. Трябва да търси ново правителство, а не нови министри", коментира още Петков.

В държавата всичко буксува и собственикът на отбора трябва да се запита - не е ли време да смени треньорът. С тази футболна метафора депутатът от ДПС Четин Казак коментира оставките на Стефан Константинов и Трайчо Трайков.

Четин Казак напомни вчерашната загуба на Манчестър Юнайтед от Атлетик Билбао, която изхвърли отбора на сър Алекс Фъргюсън от Лига Европа. Депутатът изтъкна любовта на премиера към футбола и според него министър-председателят е този, който трябва да отговори ,когато един отбор акумулира загуба след загуба и крах след крах, не е ли време собственикът да смени отбора. По думите му народът е собственикът, а треньорът на отбора хората се сещат кой е. На въпрос на Дарик дали други „играчи от отбора" трябва да бъдат сменени, той каза, че има много основания земеделският министър също да бъде сменен. Той изрази мнение, че като цяло правителството не се справя, „държавата затъва", а политиката на правителството боксува по всички направления и нищо положително не се случва.

Въпреки големите усилия на Стефан Константинов, обществото не е доволно от случващото се в здравния сектор. Така депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев коментира оставката на здравния министър.

По отношение на оставката на икономическия министър Трайчо Трайков Главчев обясни, че премиерът на няколко пъти е давал сигнали, че не е доволен от работата му, а в политиката трябва да се чете между редовете.

Лидерът на Атака Волен Сидеров приветства оставката на икономическия министър Трайчо Трайков. Той припомни, че националистите са поискали неговата оставка още преди време заради липса на политика в сферата.

„Въпросът е, че не защото трябва, а защото се е случил някакъв протоколен гаф", каза Волен Сидеров. Той попита защо след като има протоколен гаф, не се иска оставката на Николай Младенов, след като правителствената визита в Катар е организирана от външно министерство.

Трябваше на време да преценим, че първата част от бизнес форума в Катар не трябваше да бъде организиран по начина, по който беше организиран. Това коментира в кулоарите на парламента външният министър Николай Младенов.

„Посещението в Катар трябваше да бъде изложение на българския бизнес, така бяха подбирани от Министерството на икономиката компаниите. За съжаление това не се случи. Изложението на българския бизнес не беше организирано навреме и не можа да се случи. Това, което успяхме да направим, е да спасим все пак по някакъв начин във външно министерство организацията на това събитие с бизнес форума и срещите там. Не искам да обяснявам кой за какво носи вина. Това, което искам всички да сме наясно, че като държава трябва да знаем две неща. Не може да очакваме в рамките на първите 15 минути или 15 секунди на едно случващо се събитие да постигнем резултатите. Резултатите се постигат с много работа и оттук нататък имаме много работа, която да свършим", коментира още министър Младенов.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова не пожела да коментира оставките на колегите си Трайчо Трайков и Стефан Константинов, но припомни, че всеки от министрите в кабинета на ГЕРБ носи оставката си в своя джоб.

„Всеки министър трябва да си гледа работата и това, което му е вменено като задължения и отговорности. Аз се старая да давам всичко от себе си и да си върша работата в максимална степен", каза Павлова.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов коментира, че и при четвъртия здравен министър-Десислава Атанасова, няма да тръгнат реформите в сферата. По думите на лидера на ДСБ в края на март предстои да се проведе заседание на КСНС и се очаква на нея да се обсъди енергийната независимост. Тогава Костов очаква да се види дали позицията на икономическото министерство ще бъде същата, която досега е имал Трайчо Трайков. Ние подкрепяме курс за енергийна независимост и ще подкрепим следващият министър, ако той следва този курс, коментира още Костов.

Коментари след оставките на министрите Трайчо Трайков и Стефан Константинов
netinfo

Лидерът на левицата Сергей Станишев определи оставките на министрите Трайчо Трайков и Стефан Константинов като необходими, но недостатъчни. По думите му хората очакват от правителството да им помага и да създава ефективна държава, а в момента това липсва.

Коментари след оставките на министрите Трайчо Трайков и Стефан Константинов
netinfo

Персоналните промени в кабинета няма да решат множеството проблеми, които стоят пред страната ни. Това заяви депутатът от ДПС Лютви Местан. Той отказа да коментира дали новите министри на икономиката и на здравеопазването Делян Добрев и Десислава Атанасова са подходящи за този пост, защото „това са само две имена", но няма дебат по промените в политиките на кабинета в тези сфери. Местан запита дали новият здравен министър ще има доблестта да оповести с колко са ощетени българските граждани с високите цени на лекарствата.

С двете оставки Бойко Борисов намери добър ход да изпусне „парата" покрай натрупаното напрежение, свързано с цените на горивата, парното и яйцата, както и скандалът с бонусите. Това коментира в ефира на Дарик социологът Кольо Колев.

Той не е изненадан от оставката на енергийният министър Трайчо Трайков заради очакваните важни решения по големите енергийни проекти, но изрази учудване как земеделският министър Мирослав Найденов успява да запази поста си на фона на доста скандали около него.

Коментари след оставките на министрите Трайчо Трайков и Стефан Константинов
netinfo