Борисов умело изпуска парата около високите цени и скандала с бонусите, смята Кольо Колев
Борисов умело изпуска парата около високите цени и скандала с бонусите, смята Кольо Колев / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Оставките са добър ход за освобождаване на обществено напрежение, смята социолог
51382
Оставките са добър ход за освобождаване на обществено напрежение, смята социолог
  • Оставките са добър ход за освобождаване на обществено напрежение, смята социолог

С двете оставки Бойко Борисов намери добър ход да изпусне „парата" покрай натрупаното напрежение, свързано с цените на горивата, парното и яйцата, както и скандалът с бонусите. Това коментира в ефира на Дарик социологът Кольо Колев.

Той не е изненадан от оставката на енергийният министър Трайчо Трайков заради очакваните важни решения по големите енергийни проекти, но изрази учудване как земеделският министър Мирослав Найденов успява да запази поста си на фона на доста скандали около него.

"Честно казано, не ме изненада, тъй като имаше други индикации, които показаха , че предстои в бъдеще решаване на големите въпроси по енергийните проекти, както за "Южен поток", така и за АЕЦ "Белене". Въобще не е от вчера разминаването между позициите на Трайчо Трайков и Бойко Борисов. Спомняте си, че преди време се стигна до предпоследен жълт картон, където каза, че това е последното. Пак беше по въпроса за разминаване на позициите точно по енергийните проекти. Няма никакво съмнение, той е изключително добър комуникатор. Той успя за широката аудитория да обоснове своите действия. Друг е въпросът, че зад това няма никакво съмнение, че седи от една страна, желанието да се хвърли малко месо на вълците. Играта е двойна. От една страна, изпускане на парата, защото се натрупа много пара, като се започне с цените на горивата, на яйцата, на храните, на тока, на парното, на газта, бонусите. Всички тези работи съвсем естествено нагнетяват огромно напрежение и Борисов намери един добър подход - ще покажем с твърда ръка как се справяме с проблема и дай, днес да отидем да проверим яйцата на пазара. По въпроса за цените на храните, много странно как земеделският министър някак си минава сух. Същият този човек, който каза, че всъщност той има някакво участие по въпроса за спирането на вноса на яйца от Полша, де факто той е манипулирал пазара, така че да се случат тези неща, но в управлението се взима решение, чисто политическо, кой е най-удобен", обясни Колев.