Пламен Орешарски е новият премиер на България
Пламен Орешарски е новият премиер на България / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Пламен Орешарски е новият премиер на България
64344
Пламен Орешарски е новият премиер на България
  • Пламен Орешарски е новият премиер на България

Пламен Орешарски е новият министър-председател на България. Това решиха депутатите от 42-то Народно събрание.

Орешарски беше избран след прегласуване по искане на депутати. Гласуваха 217 депутати, "за"- 120, а против бяха депутатите от ГЕРБ - 97. От "Атака" не участваха в гласуването.

При първото гласуване Народното събрание одобри Пламен Орешарски за премиер със 121 депутати "за", а 8 народни представители гласуваха против. Един депутат от ГЕРБ гласува в подкрепа на Орешарски. След прегласуването Румен Иванов от ГЕРБ обясни от парламентарната трибуна, че при първото гласуване е натиснал бутона против, но системата е отчела, че гласува за кабинета „Орешарски".

В същото време кабинетът, предложен от издигнатия от Коалиция за България Орешарски, беше подкрепен със 119 гласа „за" и 98 гласа "против". Гласуваха 217 народни представители.

В структурата на новия Министерски съвет засега ще има един вицепремиер - Зинаида Златанова.

Персоналният състав на Министерски съвет, който беше приет, включва:

Министър-председател - Пламен Орешарски

Министър на финансите - Петър Чобанов

Министър на икономиката и енергетиката - Драгомир Стойнев

Министър на вътрешните работи - Цветлин Йовчев

Министър на транспорта - Данаил Папазов, шеф на пристанище Варна

Министър на земеделието - Димитър Греков, ректор на пловдивски Аграрен университет

Министър на културата - Петър Стоянович

Министър на здравеопазването - Таня Андреева

Министър на отбраната - Ангел Найденов

Министър на външните работи - Кристиан Вигенин

Министър на екологията - Искра Михайлова

Министър на правосъдието и вицеприемиер - Зинаида Златанова

Министър на спорта - Мариана Георгиева

Министър на образованието и науката - Анелия Клисарова, бивш ректор на варненския МУ. Тя е в челото на класацията на Дарик на Най-добрите лекари.

Министър на труда и социалната политика - Хасан Адемов

Министър на регионалното развитие - Десислава Терзиева

Министър на инвестиционното проектиране - проф. Иван Данов

Пламен Орешарски е новият премиер на България
netinfo

Кабинетът на Пламен Орешарски беше избран от парламента с гласовете на БСП и ДПС.

Благодарение на гласа на лидера на "Атака" Волен Сидеров заседанието на Народното събрание беше открито - големият въпрос беше откъде да се намери решаващият 121-ви депутат, който да се регистрира, след като депутатите от левицата и движението общо са 120.

Показваме на всички българи, че са лъгани по време на предизборната кампания, че „Атака", БСП и ДПС са една и съща партия

- Бойко Борисов

Сидеров отрече да помага на двете партии и обясни решението си с желание парламентът да работи.

От ГЕРБ спазиха заканата си и не се регистрираха в началото на заседанието, но след това гласуваха против кабинета. „Откриваме редовното заседание с нестихващи аплодисменти, това е една добра обстановка", заяви в началото на заседанието председателят на Народното събрание Михаил Миков.

А добрата обстановка се дължеше на факта, че в лицето на Волен Сидеров се намери решаващият 121-ви депутатски глас, за да може да бъде открито заседанието. След като герберите не успяха да осуетят началото, лидерът на партията Бойко Борисов, следван от всичките си депутати, напусна заседанието.

"Показваме на всички българи, че са лъгани по време на предизборната кампания, че „Атака", БСП и ДПС са една и съща партия", заяви Борисов.

Пламен Орешарски е новият премиер на България
netinfo

Междувременно лидерът на "Атака" се появи в парламента със засилена охрана и обясни, че има заплахи към него от страна на ГЕРБ, отрече да подкрепя кабинета и на свой ред нападна Борисов.

"Трябва да излезеш и да стоиш пред хората, не да си уплашен, объркан, разтреперан и да пускаш интриги срещу „Атака", коментира Сидеров.

За един държавник е изключително важно да не се приема на сериозно, че той е слънцето, което огрява за всички. Слава Богу, г-н Орешарски е имунизиран от подобен подход

- Сергей Станишев

След като постояха няколко минути в стаята на парламентарната група, депутатите от ГЕРБ размислиха и се върнаха в пленарната зала, което съвпадна с представянето от страна на лидера на БСП Сергей Станишев на Пламен Орешарски.

"За един държавник е изключително важно да не се приема на сериозно, че той е слънцето, което огрява за всички. Слава Богу, г-н Орешарски е имунизиран от подобен подход", добави Станишев.

И след изказването на лидера на БСП последва традиционната вече размяна на реплики, процедурни трикове и заплахи. След като още миналата седмица влязоха в сблъсък, Цветан Цветанов и Делян Пеевски продължиха и днес да се карат от парламентарната трибуна.

"Когато бях министър на вътрешните работи, имах една работна среща с главния прокурор. Тогава, учудващо за мен, с главния прокурор дойде Делян Пеевски". Каза Цветанов.

„Вие вадите много лъжи, но тепърва ще излиза вие с колко криминално проявени лица сте се виждали. Това ви го обещавам", обърна се Пеевски към бившия вътрешен министър.

След продължилите четири часа препирни в крайна сметка се стигна и до подкрепата за кабинета Орешарски.

След като беше гласуван новия кабинет, членовете му положиха клетва.

Пламен Орешарски е новият премиер на България
netinfo