Сотир Цацаров
Сотир Цацаров / netinfo
Главният прокурор Сотир Цацаров лично разпореди да бъде изискана разпечатка за проведените разговори и за шефа на Районната прокуратура в Пазарджик Георги Кацаров във връзка с разследването на убийството в село Виноградец. Окръжната прокуратура в Пловдив пък ще поеме случая веднага след приключване на най-неотложните задачи на разследващите, заяви Цацаров.

Случаят "Виноградец" се заплита: Детето държало пистолета, не е доказано, че е стреляло

В момента преписката се води под наблюдението на председателя на Окръжната прокуратура Васил Малинов. Прехвърлянето й към Пловдив обаче се налагало, за да се избегнат каквито и да било пристрастия в работата, след като свидетели на инцидента разказаха за близки отношения между Кацаров и собственика на оръжието, с което е стреляно – председателя на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков. Целта е да се разбере дали са се чули веднага след случилото се и имало ли е опит да се прикрият важни факти около убийството.

Две са основните версии за убийството във Виноградец

Прокурор Кацаров ще бъде разпитан във вторник като свидетел по делото. На същия ден ще бъдат снети и показания от 6-годишното момче, за което се твърдеше, че неволно е стреляло с пистолета на Влайков и е убило 47-годишния собственик на заведението Наско Тонкев. Нелепият инцидент стана при празнуване на рождения ден на детето в четвъртък късно вечерта. То ще бъде разпитано при щадящи психиката му условия в „Синята стая“ в присъствието на психолог и педагог.

След убийството във Виноградец: Проверяват с кого е говорил по телефона Лазар Влайков

Изисканите вчера разпечатки от телефона на Влайков, както и на повечето присъствали на фаталния рожден ден, са получени от разследващите днес около обяд. До дни се очакват и резултатите от натривките от ръцете на 6-годишния рожденик, първоначално обявен прибързано за неволен убиец. Натривки са взети и от други участници в празненството. След него в ресторанта и наоколо са намерени над 126 гилзи от различни оръжия. Не стана ясно дали ще бъде потърсена отговорност и на други, които са стреляли насред населено място в разрез със закона.

Близки на застреляния във Виноградец: Няма как пистолетът да е бил у детето

В разговор със Сотир Цацаров прокурор Георги Кацаров е потвърдил, че има приятелски отношения с Влайков. Заявил е обаче, че от месец не са се чували и виждали с него. Справката от мобилния му оператор ще покаже дали казва истината.

Назначена е ДНК-експертиза, която ще бъде изготвена от водеща частна лаборатория с цел колкото може по-бързи и точни резултати, обяви още главният прокурор. 

Възложена е и специфична комплексна експертиза, която да установи дали е възможно дете да произведе изстрел с пистолет „Глок“ като този на Лазар Влайков. Особеност на оръжието е, че няма външен предпазител, но от друга страна Цацаров отбеляза, че е много трудно 6-годишно момче да стреля с такова оръжие.

Арестуваха шефа на Общинския съвет в Септември, детето стреляло с неговия пистолет

Главният прокурор съобщи още, че ще бъдат преразгледани и двете прекратени полицейски производства срещу Лазар Влайков от 2008 г. и 2012 г. Първото е за побой над син на общински съветник от Септември, а второто – за неколкократно наръгване с нож на мъж от Пазарджик след скарване при пътен инцидент.