Председателят на Бундестага реагира остро на обвиненията на Ердоган
Председателят на Бундестага реагира остро на обвиненията на Ердоган / Guliver/Getty Images

Председателят на Бундестага разкритикува изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който обвини депутатите от турски произход, че подкрепят тероризма и предложи да се направи лабораторен анализ на кръвта им след гласуването им в подкрепа на признаване на арменския геноцид, предаде АФП.

Ердоган призова германските депутати от турски произход да си направят кръвен тест и да проверят дали наистина имат турска идентичност

Това, че един демократично избран президент в XXI век може да съчетае критиките си към демократично избрани депутати в германския Бундестаг със съмнения за турския им произход, да определя кръвта им като покварена, не бих могъл да повярвам, че това е възможно, заяви Норберт Ламерт пред Бундестага, който миналата седмица гласува резолюция, признаваща за геноцид избиването на арменци в Османската империя през 1915-1916 г.

Германия прие резолюция за арменския геноцид

Официално оспорвам подозрението /изразено от Ердоган/, че членове на този парламент могат да бъдат говорители на терористи, добави председателят на Бундестага.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посочи в края на миналата седмица, че "трябва да се анализира в лаборатория кръвта на германските депутати от турски произход", гласували в подкрепа на признаването на арменския геноцид, за да се провери техният произход, тъй като вотът на Бундестага от 2 юни се възприема в Турция като оскърбление.

Турция: Резолюцията на Бундестага за арменския геноцид е историческа грешка

Ердоган обвини 11-те германски депутати от турски произход, гласували в подкрепа на резолюцията, че са "удължените ръце на терористите", намеквайки за кюрдските бунтовници.

В началото на седмицата германският правителствен говорител Щефен Зайберт определи като непонятни коментарите на Ердоган.

Източник: БТА