/ iStock/Getty Images
Ирак призова за изтегляне на мисията на ООН от страната до края на 2025, предаде Франс прес.

Политическата мисия на световната организация присъства на иракска територия от над 20 години. Според Ирак тя вече не е необходима там. Това се казва в писмо, адресирано до Съвета за сигурност на ООН, от премиера на Ирак Мохамед Шия ас Судани. В него той описва положителните развития и успехите на последователните правителствата в страната, както и това, че мандатът мисията на ООН за подпомагане на Ирак е бил изпълнен. При тези обстоятелства след 20 години на демократичен преход и на преодолени различни предизвикателства причините за присъствието на политическа мисия в Ирак не съществуват повече, се казва още в писмото на премиера.

В него се отправя призив мисията да приключи за постоянно работата си на 31 декември 2025 г. и то при условие, че тя се фокусира от тук нататък върху въпроси, свързани с икономическата реформа, борбата с климатичните промени и въпросите, свързани с развитието.

Мисията беше създадена от Съвета за сигурност по искане на иракското правителство през 2003 г. и беше подсилена четири години по-късно. Мандатът й се подновява всяка година. Тя включва и подкрепа за правителството за всеобхватен политически диалог и национално помирение, организиране на избори и реформа на сектора на сигурността в Ирак.

При поредното подновяване на мандата й миналата седмица Съветът за сигурност призова генералния секретар да започне стратегически преглед на мисията, която към края на 2023 г. над 700 души.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Големанска/БТА