/ БГНЕС
Сините диаманти се считат за един от най-редките цветове от всички диаманти. Страхотна случайност на природата, синият диамант дължи цвета си на присъствието на химичния елемент бор във въглеродната структура на скъпоценния камък.

Един от най-забележителните сини диаманти в света е Bleu Royal, който е категоризиран като диамант тип IIb, ниво на качество, което включва по-малко от 0,5% от всички диаманти на Земята.

Учените смятат, че сините диаманти се образуват на дълбочина от 400 мили под повърхността, четири пъти по-дълбоко от колкото 99 процента от всички други диаманти. С тегло от 17,61 карата, Bleu Royal е най-големият безупречен и фантастичен ярко син скъпоценен камък, който някога се е появявал за продажба в историята на търговете.

Миналата година той бе продаден на търг на Кристи'с за малко над 44 млн. долара.

История, потънала в мистерия

Разкошният Bleu Royal е поставен върху красив пръстен, но не е известно ръката на коя изискана дама е красило това бижу.
 

Bleu Royal
БГНЕС


Това крушовидно чудо е забележително не само с размерите и цвета си, но и със загадъчното си минало. През последния половин век синият диамант е бил в частна колекция.

Предишните собственици на диаманта и неговото пътуване остават сложен гоблен от шепот и чудеса.  През 2023 г. този скъпоценен камък не само наруши своето 50-годишно уединение, но също така разби ценовите рекорди. 
 

Bleu Royal
БГНЕС


И също както Bleu Royal дойде като загадка, така и потегли към новия си анонимен собственик.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня