Кандидатът за президент на Франция Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит
Кандидатът за президент на Франция Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит / БГНЕС
Двамата претенденти за президентския пост във Франция упражниха правото си на глас. Един от тях - центристът Макрон или крайнодясната Льо Пен, ще стопанин на Елисейския дворец следващата седмица.
 
Французите избират президент: Макрон или Льо Пен

Лидерът на движението "Напред" Еманюел Макрон, смятан за фаворит във втория тур на президентските избори, гласува заедно със съпругата си Брижит в избирателния участък в кметството на северното курортно градче Туке, департамент Па дьо Кале, съобщи Асошиейтед прес.


Макрон vs Льо Пен

Бившият социалистически министър на икономиката и някогашен банкер бе пуснал широка усмивка и погали черно куче, на излизане от ваканционния си дом в крайбрежния курорт.

От съображения за сигурност Макрон беше откаран с автомобил до избирателната секция в кметството, където бе посрещнат от огромна тълпа свои привърженици. Той се ръкува с много от тях, преди да влезе заедно със съпругата си в сградата, където пусна бюлетина.
 

Кандидатът за президент на Франция Еманюел Макрон
БГНЕС

В Туке Еманюел Макрон не е най-полулярният за избирателите политик. На първия тур той зае второ място с 30 процента от гласовете, отстъпвайки пред кандидата на десницата Франсоа Фийон, подкрепен от над 50 процента от тукашните избиратели.


Вижте кой е Еманюел Макрон

Макрон и съпругата му гласуваха и на първия тур в Туке, където семейството има голяма триетажна къща на една от главните улици в курорта, наследство на Брижит Макрон от нейните родители - богати собственици на компания за производство на шоколад.
 

Кандидатът за президент на Франция Еманюел Макрон
БГНЕС

След гласуването Макрон се връща в Париж, за да се присъедини към сътрудниците на своята кампания.
 
Крайнодясната кандидатка за президент на Франция Марин льо Пен гласува, като и на първия тур на изборите, в секция в неголемия френски град Енен-Бомон в департамента Па дьо Кале, съобщи Асошиейтед прес.
 

Кандидатът за президент на Франция Марин льо Пен
БГНЕС

Льо Пен пристигна в секцията, придружена от кмета на града Стийв Бриоа, който оглави партията по време на президентската кампания. Този път тя се отказа да върви пеша и пристигна в избирателния участък с автомобил в обкръжението на многобройна охрана. За Льо Пен Енен-Бомон е град с огромно символично значение. Той се намира в обхванат от безработица район, който някога е бил един от центровете за добив на въглища във Франция. След Втората световна война той е оглавяван от кметове комунисти, после половин век е управляван от представители на Социалистическата партия. На местните избори през 2014 г. обаче настъпи коренна промяна и населението масово подкрепи кандидата за кмет на Националния фронт Стийв Бриоа. Тук на първия тур Марин льо Пен получи 46 процента от гласовете, което е двойно повече от резултата й на национално ниво от 21 процента.
 

Кандидатът за президент на Франция Марин льо Пен
БГНЕС

Вижте коя е Марин льо Пен

След гласуването Марин льо Пен обядва с кмета и ще отпътува към Париж. Тя ще изчака резултатите от гласуването в Шале дю лак, някогашна ловна хижа, използвана от император Наполеон Трети, във Венсенския лес.

Сондажите сочат, че Льо Пен ще претърпи поражение от Еманюел Макрон.
БТА